Ukrán vádlott magyar okmányokkal

Magyar útlevéllel is utazgat a korrupt ukrán pénzügyi felügyelő.

MNO
2017. 03. 07. 17:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Halmozta az állampolgárságokat Roman Naiszrov, az ukrán pénzügyi felügyelet vesztegetéssel vádolt volt vezetője: az ügyészség szerint az ukrán mellett brit és magyar is van neki – számolt be a Hvg.hu a Lenta.ru orosz hírportálra hivatkozva.

Naiszrov az ukrán ügyészség vádjai szerint kenőpénz ellenében engedélyezte, hogy az egyik oligarchához, Alekszandr Onyiscsenkóhoz köthető vállalatok kis részletekben tegyenek eleget adófizetési kötelezettségüknek. Onyiscsenko korábban Petro Porosenko szövetségese volt, ám miután szembefordult vele, gazdasági bűncselekmények elkövetésével vádolták meg. 

A brit és magyar állampolgárság megszerzésével Naiszrov rontott a helyzetén, mivel az ukrán törvények nem ismerik el a kettős állampolgárság intézményét. Mint a HVG felidézi, az első időkben a helyi titkosszolgálatok megfigyelték a magyar útlevélért folyamodó kárpátaljai polgárokat, s többször zaklatták is a törvénysértőket. Később megváltozott a hozzáállás: a hatóságok már nem foglalkoztak a magyar útlevelet kérőkkel, sőt, sok ukrán is megszerezte a magyar állampolgárságot. Nem feltétlenül törvényes úton.

Amint a sajtóhírekből kiderült: tömegével hamisították a magyar állampolgársághoz szükséges iratokat Ukrajnában, és sokan egy magyar kormánytisztviselőt is lefizettek, hogy kijátsszák a honosítási szabályokat. Összesen 194 vádlottja van annak a büntetőpernek, amely a Záhonyi Járási Hivatalban történt visszaélések miatt indult Kisvárdán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.