Varga Mihály nem akar vagyonadót

A miniszter szerint a kormány inkább a feketegazdaság visszaszorításával garantálja az állam bevételeit.

MNO
2017. 03. 20. 6:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ellenzéki pártokkal ellentétben a kormány semmilyen új adó kialakításán nem dolgozik, és nem is tervez ilyet – nyilatkozta a nemzetgazdasági miniszter a Magyar Időknek. Szerinte megdöbbentő lenne, ha az MSZP vagyonadót vezetne be, ha 2018-ban hatalomra kerülne. Varga Mihály kifejtette, a kormány inkább a feketegazdaság visszaszorításával garantálja az állam bevételeit. Mint mondta, nem tartja erkölcsös és észszerű gondolatnak újabb közteherrel sarcolni azokat, akik legális, adózott jövedelemből vásároltak például otthont maguknak vagy a családjuknak.

Mint megírtuk, Botka László, a szocialisták miniszterelnök-jelöltje nemrég azt mondta, „azoknak a nagyvállalatoknak és oligarcháknak, akik az elmúlt 27 évben a mi rovásunkra halmozták fel vagyonukat, tágra kell nyitniuk a pénztárcájukat, és a társadalmi igazságérzetének megfelelően kell kivenniük részüket a közteherviselésből.” Szerinte a nagy vagyon nagyobb felelősséget, nagyobb hozzájárulást jelent, ezért a százmilliós villák, vagy több tízmilliós autók tulajdonosai számíthatnak a különadóra.

Jelenleg nem fizetünk adót sem ingatlanunk, sem ingó vagyontárgyaink után. 2009-ben, a Bajnai-kormány ideje alatt az Alkotmánybíróság egyszer már visszadobta vagyonadó ötletét. Az egykulcsos jövedelemadó 2012-es bevezetése több szakértő szerint inkább a vagyonosoknak használt.

- A gazdagokért aggódó Varga Mihály megdöbbent, hogy Botka László luxusadót fog kivetni azokra, akiknek 1 millió forintnál nagyobb a havi jövedelmük, 100 millió forintnál több a vagyonuk, és 100 hektárnál több földjük van. A gazdagokat védő Fidesz minisztere kijelentette, nem tartja erkölcsösnek és észszerűnek a gazdagok megadóztatását, így azt sem, hogy az ebből befolyó 300 milliárd forintot az egészségügy rendbetételére, színvonalas oktatásra, a fizetések és nyugdíjak emelésére fordítsák. A Fidesz a letelepedési kötvényekkel, a gázdrágítással és a közüzemi cégek lenyúlásával foglalkozó offshore cégein keresztül százmilliárdokat lop ki az országból, Andy Vajnának pedig áfamentessé tették a kaszinózást, és mentesítették az online pénztárgépek használata alól. Ezek után hogy beszélhet Varga Mihály a feketegazdaság visszaszorításáról és az előírt adók beszedéséről? - tette fel a kérdést az MSZP közleményében interjúra reagálva.

 

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.