Az iskolai papírgyűjtést is államosítaná a kormány

Ráadásul adók módjára hajtanák be a szemétdíjat, amihez a közös képviselők adnák át a tartozók listáját.

MN
2017. 04. 20. 7:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kizárólag az állami vagy önkormányzati tulajdonú közszolgáltatók szervezhetnék a jövőben az iskolai papírgyűjtéseket – derül ki a Földművelésügyi Minisztérium (FM) által írt törvényjavaslatból, amelyet a kormányzati honlapon tett közzé. Az Index szúrta ki elsőként, hogy a módosítás bezárná azt a lehetőséget, hogy az iskolák annak adják el az összegyűjtött papírhulladékot, aki a legtöbbet kínálja érte.

A tervezetből még az sem derül ki egyértelműen, hogy az iskolák egyáltalán hogyan kapnak pénzt az összegyűjtött nyersanyagért. A központosításban viszont odáig menne a javaslat, hogy az állami hulladékmamut, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) feladatai közé felvenné az iskolai papírgyűjtés „országos szintű koordinálását” is.

Az FM javaslata más pontokon is beavatkozna a hulladékpiacba: előírná, hogy a hulladékgazdálkodási közszolgáltatók csak nonprofit formában működő alvállalkozókat alkalmazhatnak, vagyis egy mozdulattal kizárnák a piacról a jelenlegi szereplők legnagyobb részét. Az indoklás nem is kertel, egyértelműen közli, hogy „a profitorientált feladatellátás teljes kizárása” a cél.

A központosítás felé visz egy másik módosítás is, amely a boltokra hárítaná a szelektív hulladékgyűjtés terheinek jelentős részét: a 300 négyzetméternél nagyobb üzleteknek írnák elő, hogy átvegyék az általuk is forgalmazott termékcsoportok (tehát nem konkrét termékek) csomagolásából származó hulladékot. Az indoklásból kiderül, hogy főleg az üveg visszagyűjtésével van gond: „a kereskedelemnek részt kell vállalnia a visszagyűjtésében annak érdekében, hogy hazánk teljesíteni tudja az üveghulladék újrahasználatra előkészítésére és újrafeldolgozására megállapított célértéket”.

Van a tervezetnek még egy része, amely húsba vágó lehet: előírná, hogy a társasházakkal és lakásszövetkezetekkel szembeni közösköltség-tartozás egy része, nevezetesen a szemétdíj adók módjára behajtandó köztartozásnak minősüljön. A közös képviselők feladata lenne a tartozó lakók azonosításához szükséges adatokat átadni az NHKV-nek, amely már nem a társasházon, hanem a tulajdonosokon egyenként hajtaná be a díjat.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.