KSH: Egy év alatt tíz százalékkal nőtt az átlagbér

Az átlagot javítja a minimálbér-emelés, de lehúzza a közmunkások nagyon alacsony bére.

MN
2017. 04. 20. 10:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idén februárban 274 800 forint volt a bruttó átlagkereset, ami 10,3 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Ez nettóban 182 400 forint, ami hasonló növekedést jelent egy év alatt. A családi adókedvezményt is figyelembe véve a nettó átlagkereset 190 200 forintra becsülhető.

A növekedésre elsősorban a minimálbér és a garantált bérminimum emelése, illetve a költségvetési szféra egyéb béremelései voltak hatással. Az átlagot jelentősen lehúzzák a közfoglalkoztatottak, akik teljes munkaidőben bruttó 80 400, nettó 53 400 forintot keresnek átlagosan. Nélkülük a költségvetési szférában már magasabb lenne az átlagbér, mint a vállalatoknál.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.