Még mindig gondot okoz a munkaerőhiány a Balatonon

Erős szezonra számítanak a vendéglátóegységek.

MN
2017. 04. 21. 7:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erős szezonra számítanak a Balaton-parti vendéglátóegységek: ha az időjárás nem szól közbe, reális cél a 8-10 százalékos forgalomnövekedés is – mondta a Világgazdaságnak a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke. Könnyid László ugyanakkor közölte: továbbra is komoly nehézségeket okoz a munkaerőhiány, a szakképzett dolgozók közül főként szakácsokat és felszolgálókat nehéz találni, de a konyhai kisegítő mosogatók, takarítók sem tolakodnak az állásokért. Az MSZÉSZ elnöke üdvözli a béremelést, de szerinte a magyar tengernél nem a 25 százalékkal bruttó 161 ezer forintra emelt garantált bérminimum az irányadó, ennél 20–50 százalékkal is többet lehet keresni a balatoni éttermekben és szállodákban.

A munkaadók a béremelés mellett személyzeti szállással igyekeznek motiválni az új dolgozókat, így tudják magukhoz csábítani az ország északi vagy keleti részéről érkezőket is. Ezenkívül egyre hangsúlyosabbá válhatnak a gyakornoki programok, a vendéglátóhelyek próbálják szakmai mentorálással megtartani a fiatal szakmunkásokat.

A szezonális balatoni állások legfeljebb féléves határozott idejű szerződést jelentenek, de ezzel a kezükben a dolgozók nem tudnak előre tervezni, még csak nem is hitelképesek – ezt már Bóka István, a Balaton-fejlesztési Tanács elnöke, Balatonfüred polgármestere mondta a lapnak. Szerinte előremutató lenne a tizenkét hónapos munkahelyek elterjedése, erre az egész évben nyitva tartó, konferenciateremmel és wellnessrészleggel is rendelkező szállodák mellett leginkább a kiállítóhelyeken, illetve turisztikai attrakcióknál nyílhat lehetőség – írja a Világgazdaság.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.