időjárás 5°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Még mindig gondot okoz a munkaerőhiány a Balatonon

MN
2017.04.21. 07:32

Erős szezonra számítanak a vendéglátóegységek.

Erős szezonra számítanak a Balaton-parti vendéglátóegységek: ha az időjárás nem szól közbe, reális cél a 8-10 százalékos forgalomnövekedés is – mondta a Világgazdaságnak a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke. Könnyid László ugyanakkor közölte: továbbra is komoly nehézségeket okoz a munkaerőhiány, a szakképzett dolgozók közül főként szakácsokat és felszolgálókat nehéz találni, de a konyhai kisegítő mosogatók, takarítók sem tolakodnak az állásokért. Az MSZÉSZ elnöke üdvözli a béremelést, de szerinte a magyar tengernél nem a 25 százalékkal bruttó 161 ezer forintra emelt garantált bérminimum az irányadó, ennél 20–50 százalékkal is többet lehet keresni a balatoni éttermekben és szállodákban.

A munkaadók a béremelés mellett személyzeti szállással igyekeznek motiválni az új dolgozókat, így tudják magukhoz csábítani az ország északi vagy keleti részéről érkezőket is. Ezenkívül egyre hangsúlyosabbá válhatnak a gyakornoki programok, a vendéglátóhelyek próbálják szakmai mentorálással megtartani a fiatal szakmunkásokat.

A szezonális balatoni állások legfeljebb féléves határozott idejű szerződést jelentenek, de ezzel a kezükben a dolgozók nem tudnak előre tervezni, még csak nem is hitelképesek – ezt már Bóka István, a Balaton-fejlesztési Tanács elnöke, Balatonfüred polgármestere mondta a lapnak. Szerinte előremutató lenne a tizenkét hónapos munkahelyek elterjedése, erre az egész évben nyitva tartó, konferenciateremmel és wellnessrészleggel is rendelkező szállodák mellett leginkább a kiállítóhelyeken, illetve turisztikai attrakcióknál nyílhat lehetőség – írja a Világgazdaság.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.