A zöldség és gyümölcs árának növekedésére számít a Terméktanács

A zöldségek ötöde tönkrement az időjárás miatt, állítja a Terméktanács.

MTI
2017. 05. 13. 17:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még nem lehet végleges képet kialakítani, de a hazai zöldségek és gyümölcsök termésmennyiségén komolyan meglátszanak a tavaszi fagy- és jégkárok – összegezhető a Terméktanács képviseletében nyilatkozó Domján Erika beszámolója az M1 szombati műsorából. Példaként említette, hogy a szamócánál már tapasztalható a 20-30 százalékos terménykiesés.

Magyarország „olcsón megúszta” a májusi fagyos időszakot, Németországban, Ausztriában, Lengyelországban sokkal nagyobb károk keletkeztek – folytatta Domján Erika. Emiatt is számítani lehet az árak növekedésére, de az is felhajtó tényező, hogy a kétkezi munkások körében nőttek a minimálbérek, de a termelési szabályok szigorítása sem kedvez az áraknak.

Hozzátette, amennyiben az EU-ban is hiány mutatkozik majd egyes termékekből, a hazai termelők is inkább exportra törekednek majd, ami szintén növelheti a hazai árakat. Megítélése szerint az élelmiszeráfa 5 százalékos csökkentésével lehetne mérsékelni és hozzáfűzte, ugyanis a zöldség-gyümölcs ágazatban továbbra is 27 százalékos az áfa mértéke.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.