Deutsch: A Google és a Facebook fenyegeti Magyarországot

Nem sikerül a kormánynak fizetésre bírnia az adóelkerülő multikat.

Buzna Viktor
2017. 05. 23. 7:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Fenyegetik Magyarországot a nagy hatalmú multik, ezért nem sikerül a kormánynak megadóztatnia az olyan adóelkerülő techcégeket, mint a Google és a Facebook” – erről beszélt a Világgazdaságnak Deutsch Tamás digitális jóléti programért felelős miniszteri biztos. A napilap mai számában közölt interjúban a fideszes politikus „nagy elefántokhoz” hasonlította a multikat, amelyekkel Magyarország mint egy „kisegér” áll szemben.

„Kisegér, ha rád lépnék – ami persze nem áll szándékomban – eltaposnálak. Erre persze az egér joggal gondolhatja: lehet, hogy ez nem csupán üres mondat volt az elefánt részéről, hanem bizony mégiscsak fenyegetés” – szemléltette hazánk kiszolgáltatottságát Deutsch.

Másik probléma a politikus szerint, hogy vannak olyan uniós tagállamok, mint például Írország és Nagy-Britannia, amelyeknek érdeke a jelenlegi szabályozás fenntartása. A Google és a Facebook Európában befizetett adójának 90 százaléka az említett két szigetországot gazdagítja.

A kormány tavaly májusban bejelentette: innovatív adózási megoldásokkal bírnák fizetésre a hazánkban népszerű techóriásokat. Erre azért lenne szükség, mert becslések szerint

a Google és a Facebook Magyarországon keletkező bevételéből 20 milliárd forintot visz ki adózatlanul.

A két cég ugyanis az uniós adóparadicsomként számontartott Írországban jegyezte be európai képviseletét.

A kormány azonban hiába üzent hadat az adóelkerülő multiknak. Miként az a Világgazdaságban közölt interjúból kiderült, Magyarország eddig képtelen volt érvényesíteni az érdekeit. Az ezt feszegető kérdésre Deutsch azt felelte, „a folyamat elindult, lassan, de valami elkezdődött”. A politikus hozzátette, a multik megadóztatása miatt módosította a kormány a reklámadótörvényt, illetve felhatalmazta az adóhatóságot, vizsgálja meg, hogy eddig mekkora összeget kellett volna a cégeknek befizetniük. Uniós szinten vizsgálják továbbá az európai szerzői jogi szabályrendszer átalakítását. Ennek célja, hogy a Facebook és a Google felületein közzétett tartalom után a techóriások fizessenek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.