Így nyertek 16 milliárdot Rogán ismerősei

Jelentős különbségek voltak a pályázati anyagok közt.

MN
2017. 05. 15. 9:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még 2015. november 30-án írt ki tendert az Eximbank két innovatív vállalkozásokat támogató alapjának kezelésére. Az Exim Növekedési Magántőke Alap hatmilliárd, az Exim EU Export Magántőke Alap pedig tízmilliárd forinttal támogatná a hazai innovatív szférát – írja a Forbes.

A portál felidézi: az Eximbank nagyon rövid, hétnapos határidővel lejáró pályázatára három cég jelentkezett: az OTP Portfolion nevű alapja, a Wallis-tulajdonos Veres Tiborhoz köthető Venturio alap és a GB & Partners. Utóbbinak két tulajdonosa Boris Mihály és Gubicza Ágoston, akik így vagy úgy, de mindketten Rogán Antalhoz köthetők: Boris Mihály a Pasa Parkban lakik, ahogy Rogán Antal is, Gubicza pedig Rogán Antal első feleségével él házasságban, és neveli Rogán első házasságából született gyermekét. De nemcsak a végül nyertes pályázó, de a pályázatot kiíró Eximbank is kötődik Rogánhoz, annak egyik vezetője ugyanis Puskás András, az V. kerület korábbi alpolgármestere.

A pályázati anyagok között elég sok jelentős különbség volt, amelyek alapján akár a másik pályázók is nyerhettek volna. Az Index kiemeli:

A GB & Partners végül hajlandó volt engedni bizonyos dolgokban, például a tulajdonrészben és az alapkezelői díjban, amiben végül aláígért a másik két pályázónak, de csak miután a cég képviselői tárgyaltak az Eximbankkal. Sőt a Forbes által megszerzett jegyzőkönyvek szerint az első szóbeli egyeztetésen, 2015. december 15-én még nem akart engedni az alapkezelői díjból a cég, de végül két nappal később Gubiczáék meggondolták magukat, és engedtek a díjból.

Egy nappal ezután az Eximbank kihirdette, hogy a GB & Partners nyerte meg a pályázatot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.