Kormányválság blokkolja az INA-ügyet

Továbbra sem tárgyal a Mol és Zágráb a horvátországi olajvállalat beharangozott tulajdonosváltásáról.

Illés József
2017. 05. 24. 13:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Teljes mértékben leblokkolja a horvát kormányválság a magyar Mol olajtársaság és a zágrábi kormány közötti tárgyalásokat, amelyek az INA nevű horvát olajvállalat jövőjéről zajlanának – tudtuk meg iparági forrásokból. Jelenleg az INA 49,08 százalékát a Mol, 44,84 százalékát a horvát állam birtokolja, a fennmaradó rész pedig zömmel magánszemélyek kezén van. Az INA irányítási joga a Mol Nyrt.-é. A horvát kormány azonban vissza akarja szerezni ezt a jogot a magyar olajtársaságtól. Emellett Andrej Plenkovic horvát kormányfő több alkalommal bejelentette, hogy Zágráb rövid időn belül visszavásárolja a Moltól az INA-részvényeket. Információink szerint azonban eddig nem érkezett vételi ajánlat, de még csak tárgyalási meghívó sem a Mol Nyrt.-hez a zágrábi kormánytól. Mindezt egyes elemzők annak tudják be, hogy Horvátországban hónapok óta tart a belpolitikai válság, amely teljesen leköti a kormányon lévő és az ellenzéki pártokat egyaránt.

Más szakértők szerint viszont a kormányzási krízis kibontakozása előtt sem tett érdemi lépéseket Zágráb az INA-részvénycsomag visszaszerzése érdekében, holott tavaly december óta több erre vonatkozó ígéret elhangzott. Elemzők úgy vélik: a tétlenség oka nem más, mint az, hogy a horvátoknak nincsenek meg az anyagi forrásaik a részvényfelvásárlásra. A Mol csaknem 50 százalékos INA-üzletrészének értéke ugyanis manapság szakmai becslések szerint mintegy kétmilliárd dollárra tehető. Emellett a Mol visszakövetelhetné Zágrábtól azokat a dollármilliárdokat is, amelyeket eddig a horvátországi társaság fejlesztésére fordított. Így, bár pontos összeget nem jelöltek meg a felek, összességében egyszerre több milliárd dollárt kellene kifizetnie a horvát államnak a Mol kezében lévő üzletrészért. Erre azonban a jelek szerint nincs pénze a zágrábi kabinetnek.

A Mol 2003-ban, a cég privatizációja során szerzett 25 százalék plusz egy részvény mértékű részesedést a horvát olajvállalatban. Majd 2009-ben a Mol megállapodást kötött a horvát kormánnyal, amely révén irányítói jogokat szerzett az INA-ban, a mostanira növelte tulajdoni hányadát, és átvette a horvát vállalat gázüzletágát. Azóta a Mol tartja életben és fejleszti a céget, amely az utóbbi években inkább veszteséget termelt, mint nyereséget. Igaz, idén az első negyedévben pozitívra változott az INA mérlege. Így jelenleg nincs rá égető szükség, hogy a Mol mindenáron megszabaduljon a társaságtól. Úgy tudjuk: a magyar olajcég csak akkor szándékozik megválni az INA részvényeitől, ha belátható időn belül nem válik lehetségessé, hogy a horvátországi céget piaci alapon működtesse.

Emlékezetes: a zágrábi kabinet 2014 elején a genfi Nemzetközi Kereskedelmi Jogi Bizottsághoz fordult, hogy visszavehesse az INA irányítási jogát. Azzal vádolta a Molt, hogy korrupció révén szerezte meg az INA irányítását, elmaradtak a részvényesi szerződésben vállalt, a horvát olajfinomítókban tervezett befektetések, és a magyar olajvállalat megsértette a kereskedelmi társaságokra vonatkozó horvát törvényeket. A genfi döntőbíróság azonban Horvátország valamennyi állítását megalapozatlannak ítélte, s a tavaly decemberi határozatában elutasította a zágrábi beadványt.

A Mol viszont még 2013 végén nemzetközi választott bírósági eljárást kezdeményezett a zágrábi kormány ellen horvátországi befektetéseinek védelmében a washingtoni Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjánál, azt állítva, hogy Zágráb nem teljesítette egyes szerződéses kötelezettségeit és vállalásait. Ez a jogvita még zajlik, előreláthatólag ősszel várható valamiféle határozat az ügyben. Elemzők szerint nagy az esélye annak, hogy ez a testület is a Mol javára dönt. A szakértők úgy látják, ha ez megtörténik, akkor a magyar olajtársaság hatalmas összegű kártérítést követelhet Zágrábtól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.