Megerősítette a magyar államadós-osztályzatot a Fitch Ratings

Változatlanul BBB– szintű, befektetési ajánlású a magyar államadós-osztályzat, stabil kilátással.

MTI
2017. 05. 12. 20:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem változott a Fitch Ratings korábbi, Magyarországot minősítő adósságosztályzata: a nemzetközi hitelminősítő a péntek este Londonban bejelentett döntés indoklásában kifejtette, hogy a szuverén magyar besorolás tényezői között szerepel egyrészről a magas egy főre jutó bruttó hazai össztermék (gdp), a kormányzati teljesítmény erőteljes jelzőszámai és Magyarország EU-tagsága, másrészről az unortodox gazdaságpolitika, valamint a magas köz- és küladósság.

A társaság kiemeli ugyanakkor azt is, hogy a csökkenő államháztartási hiány és folyómérleg-egyenleg erőteljes többletei az elmúlt években lehetővé tették az államadósság és a nettó külső adósság csökkentését.

A Fitch Ratings közölte: ciklikus gyorsulást vár a magyar gazdaságban, jelenlegi előrejelzése szerint a hazai össztermék idén 3,2, jövőre 3,3 százalékkal bővülhet a tavalyi 2 százalékos növekedés után.

Nem meglepő a hitelminősítő döntése – értékelt péntek esti gyors elemzésében Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője. A szakértő szerint a döntés azért sem volt váratlan, mert a bruttó államadósság-ráta csak 0,6 százalékponttal, 74,1 százalékra csökkent 2015-ről 2016-ra, a költségvetési törvénytervezet pedig arról árulkodik, hogy a kormány hajlandó bizonyos mértékig feladni az előző években tapasztalt szigort a választás közeledtével, és magasabb hiányt engedhet meg.

Az Erste elemzője szerint a tavalyi felminősítést követően egyelőre nem lehetett látni olyan tervezetet vagy lépést, amely a magyar gazdaság közép- és hosszú távú versenyképességét javítaná.

A Fitch következő lépése a kilátásjavítás lehet, amennyiben november 10-éig lesznek olyan kormányzati döntések, amelyek a költségvetés fenntarthatóságát segítik, illetve a szerkezetét javítják, valamint a versenyképességet is deklaráltan kiemelt területként kezelik. Ezeknek a hiányában nagy valószínűséggel a magyar adósságminősítés változatlan marad idén – véli Ürmössy Gergely.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.