Sztrájk egyelőre nem, de tüntetés jöhet a Tescónál

Nem zárható ki a munkabeszüntetés lehetősége, de most nem arra, hanem egy demonstrációra gyűjtenek aláírást.

Horváth Attila
2017. 05. 31. 8:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem zárható ki a sztrájk lehetősége a Tescónál, de egyelőre nem arra, hanem egy demonstrációra gyűjtenek aláírást – tudtuk meg a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnökétől. Sáling József hozzátette, nem tud arról, hogy más üzletláncoknál is tiltakozásra készülnének, holott a Magyar Idők nemrég azt állította, munkabeszüntetésre készülnek a nagy áruházláncok dolgozói. E szerint azért tiltakoznának a dolgozók, mert keveslik a fizetésüket, a cégek viszont nem hajlandók emelni. A kormánypárti lap úgy tudja, együttműködési megállapodást kötöttek az ágazati szakszervezetek, hogy kiharcolják a munkavállalóknak méltó béreket a multinacionális áruházláncoknál, és a piacon a legnagyobb foglalkoztatónak számító Tescónál pedig sztrájk szerveződik.

– A dolgozók elégedetlenségének oka, hogy a Tesco a januári kötelező béremeléseken túl nem hajlandó további bérfejlesztésre – mondta az elnök. Sáling József hozzátette, sztrájkot csak akkor helyeznek kilátásba, ha a cég teljesen elzárkózik az emeléstől. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete egyébként együttműködésre lépett a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetével, amely csak a brit áruházlánc dolgozóit képviseli. Egyelőre az aláírásgyűjtésnél tartanak, júniusban tárgyalnak az üzletlánccal, utána képzelhető el a tüntetés. Legalább ezer szignó esetén látja értelmét egy ilyen eseménynek.

Az elnök hozzátette, jelenleg is zajlik a bértárgyalás a Tescónál, méghozzá a prágai központban; azért ott, mert keresztféléves pénzügyi elszámolás szerint működnek. Eddig minden évben július elsejétől indult a bérrendezés, az erről szóló tárgyalásokat mindig áprilisban kezdték. A január eleji kötelező minimálbér-emelés azonban ebben a folyamatban okozott zavart. – 17 500-an dolgoznak a Tescónál, közel 12 500 főt érintett a kormány által előírt, kötelező szakmunkásminimálbér-emelés. Mintegy ötezer ember maradt ki, ők azok, akik 161 ezer forint felett kerestek eddig is. Jelenleg az ő fizetésükről van szó; azt szeretnék, ha nekik is arányosan emelkedne a fizetésük. Leginkább pékekről, hentesekről, középvezetőkről van szó. A szakmában általában ez fejenként plusz 30-35 ezer forintot jelentene. A többi üzletláncnál megtörtént az emelés, a Tesco azonban azt mondta, nincs erre pénze. Ugyanakkor tavaly az általánossal szemben nem 129, hanem 143 ezer forint volt a szakmunkás-minimálbér náluk. Sokan ehhez még nyolc-, illetve tizenhatezres pótlékot kaptak, ezeket a pluszokat most is megtartotta a cég, tehát a minimálbéresek elvileg rendben vannak – magyarázta Sáling József.

– Idén januárban a Tesco a törvényi kötelezettségén túlmenően 4600 olyan dolgozójának a pénzét is megemelte a garantált bérminimumra, akinek nem volt szakképesítése. Január óra minden kollégánk – akár szakképzett, akár szakképzetlen – a mindenkori szakképzett bérminimumnak megfelelő vagy annál magasabb fizetést kap. A januári bérrendezés összesen 12 200 munkatársat érintett. Az elmúlt két évben a lánc 6,4 milliárd forintot fordított béremelésre – közölte megkeresésünkre az üzletlánc sajtóosztálya. A szakszervezetekkel folyamatos a párbeszéd, a következő egyeztetést június első hetében tartják. Mivel a tárgyalások nem zárultak le, nem kívánták kommentálni a demonstrációra, sztrájkra vonatkozó híreket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.