Több száz milliárdnyi behajthatatlan követelésről mondott le a NAV

Ezek általában olyan tartozások, amelyek behajtására remény sincs az adós cégek felszámolása során.

MN
2017. 05. 16. 6:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) több mint 637 milliárd forint követelésről mondott le tavaly – írja keddi számában a Világgazdaság –, ami több mint négyszerese a 2015-ös 157 milliárd forintnak. Ezek olyan követelések, amelyek behajtására remény sincs az adós cégek felszámolása során. Az összeg több mint fele késedelmi kamat vagy bírság, 35 százaléka pedig pedig be nem fizetett áfatartozások.

A NAV egyébként tavaly 3835 cég felszámolását kezdeményezte, ami fele az egy évvel korábbinak. A felszámolandó cégek összesen 208,2 milliárd forinttal tartoznak az államkasszának. Csökkent viszont a bíróság által elrendelt felszámolások és kényszertörlési eljárások száma: utóbbi eljárásokból 2014-ben volt a legtöbb, több mint 30 ezer, tavaly viszont már csak 19 ezer céget töröltek a nyilvántartásból.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.