A tescósok már készülnek a tüntetésre

Jövő kedden jelentik be a végleges helyszínt és időpontot.

Horváth Attila
2017. 06. 24. 8:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerveződik a demonstráció, kedden jelentjük be a végleges helyszínt és időpontot. Ha minden jól megy, onnantól kezdve két héten belül tüntetünk – mondta lapunknak Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke.

Mint beszámoltunk róla, eredménytelenül zárult kedden a Tesco áruházlánc képviselőivel a szakszervezetek tárgyalása, amely a magyarországi piacon a legalacsonyabbnak számító bérek rendezéséről szólt. A szakszervezetek szerint az áruházlánc elzárkózott attól, hogy tavalyi ígéretének megfelelően emeljen a fizikai munkavállalók fizetésén. Így az áruházlánc a januári kötelező béremeléseken túl nem hajlandó továbbiakra. A cégnél 17 500-an dolgoznak, januárban 12 500 embert érintett a kormány által előírt kötelező szakmunkásminimálbér-emelés, ők meg is kapták az előírt 161 ezer forintot. A többieknek azonban, akik eddig is 161 ezer forint felett kerestek, nem emeltek arányosan. Ez fejenként 30-35 ezer forintot kellett volna hogy jelentsen. A többi üzletláncnál megtörtént az arányosítás, de a Tesco közölte, neki nincs erre pénze. Ugyanakkor tavaly az általánossal szemben a Tescónál nem 129, hanem 143 ezer forint volt a szakmunkás-minimálbér. A mostani emelés így nem 25, hanem csak 18 százalékot jelentett, tehát valójában ez a réteg is elégedetlen.

A Tesco a múlt héten jelentette be az utóbbi hat hónap második bérfejlesztését, és ezzel az idei évben 1 milliárd forintot fektetett a magyarországi bérek emelésébe, aminek következtében több mint 13 ezer munkatárs jövedelme nő – közölte utolsó megkeresésünkre a Tesco. Sáling József ezzel kapcsolatban elmondta, a cég bérköltsége évente közel 40 milliárd forint. A béremelés aránya nemzetgazdasági átlagban 14,3 százalékos volt, ez az 1 milliárd körülbelül 2,3 százalékot jelent. A szakszervezet elnöke szerint ez az arány nevetségesen kicsi.

A Tesco közölte, tavaly nagyobb mértékű bérfejlesztést hajtottak végre. Ez Sáling József szerint igaz, mert a minimálbéresek jobban kerestek, mint máshol, de az ő fizetésüket emiatt nem a kötelező 25, hanem arányosítva, csak 18 százalékkal emelték meg. A Tesco megkeresésünk után hangsúlyozta, folyamatos kapcsolatban állnak a szakszervezetekkel, közös céljuk, hogy munkavállalóik tisztességes és versenyképes fizetést kapjanak kemény munkájukért. Ez a mondat pedig azért furcsa, mert mint Sáling József kedden elmondta, a vállalat magyarországi vezetője a héten szabadságát tölti, egyetlen vezető beosztású alkalmazottal sem találkoztak, a cég szakértőket küldött a tárgyalásukra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.