Az állam felügyelheti az étel- és italautomatákat

A Magyar Postára szabták a szabályozást? Ügyfélszolgálatot kellene működtetni a 2000 főnél nagyobb településeken.

Horváth Attila
2017. 06. 07. 12:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakmai szövetség számára értelmezhetetlen törvényjavaslatot nyújtott be még májusban Bodó Sándor fideszes országgyűlési képviselő az ital- és áruautomaták szabályozásával kapcsolatban. Mint megírtuk, az eredeti terv szerint a készülékeket július 1-jétől kellene bekötni az adóhatósághoz egy online rendszeren, az automata felügyeleti egységen keresztül. Emellett az automatás piac hatékony kormányzati ellenőrzését is kérte a szakma, de úgy tűnik, a kivitelezésbe valami hiba csúszott. Több cég vállalkozott volna a felügyeleti rendszer kialakítására, egyben a szolgáltató szerepére, de a beterjesztett anyagból mégis úgy tűnik, mintha ezek a komoly cégek nem is léteznének. A javaslatban ugyanis bevezetik az eddig ismeretlen, menedékes felügyeleti szolgáltató fogalmát, amelynek kijelöléséért és szabályozásáért a kormány felel. Ráadásul csak olyan cég láthatja el ezt a feladatot, amely a 2000-es lélekszám feletti településeken ügyintézésre alkalmas ügyfélszolgálatot működtet. Ehhez Magyarországon egyetlen cég rendelkezik megfelelő infrastruktúrával, méghozzá a Magyar Posta Zrt.

– Megdöbbentünk a törvényjavaslaton, mert tízéves egyeztetést követően egy szakmaiatlan javaslat került fel a parlament honlapjára. Jeleztük a benyújtónak és az összes illetékesnek, hogy óriási tévedés történhetett, mert a jogszabály szembemegy minden korábban, a kormánnyal közösen megfogalmazott céllal. A berendezések működtetését a cégek a székelyeikről, illetve telephelyeikről végzik, a tevékenység nem függ össze a települések lélekszámával. Nem értjük, miért kellene ügyfélszolgálati irodát nyitni ott, ahol nincs automataüzemeltető. A felügyeleti szolgáltatói tevékenység nagyrészt online zajlik, ráadásul az országban mindössze néhány száz kisebb-nagyobb cég tart fenn automatákat. Ehhez nincs szükség arra, hogy százszámra nyissanak irodákat. Az biztos, hogy az automatás szektor ezt akkor sem fogja tudni finanszírozni, ha jelentősen megemelik az áraikat. Az előterjesztés előtt nem jött létre az általunk kezdeményezett megbeszélés az adószabályozásért és számvitelért felelős helyettes államtitkárságnál. A javaslat egy célt érhet csak el: egy önkényesen kiválasztott szolgáltató megjelenését azokkal szemben, akik megfelelő szakmai színvonalon, a piaci viszonyokhoz alkalmazkodó, számunkra előnyös árak mellett tudnának szolgáltatást nyújtani – mondta lapunknak a Magyar Ital- és Áruautomata Szövetség (MIÁSZ) elnöke.

Szöllősi Balázs hozzátette, a korábbi szakmai egyeztetéseken közel sem erről volt szó, a menedékes szolgáltató fogalmával még nem is találkoztak. Január 1-jétől a felügyeleti szolgáltató feladatára több jelentkező is volt, a szövetség úgy tudta, a pályáztatás el is indult. Az elnök szerint e vállalkozásoknak igen nagyszámú referenciái és szakmai tapasztalatai voltak. De már itt problémákba ütköztek a szolgáltatók, mert úgy tűnt, a követelményrendszer nem veszi figyelembe a tényleges reális gazdasági viszonyokat.

Szöllősi elmondta, az iparági szereplők keresik a választ arra, hogy mi indokolja egy olyan tartalmú módosítás beterjesztését, ahol a felügyeleti szolgáltatót önkényesen jelölik ki, egy olyan szűrőfeltétel beiktatásával, ami semmilyen szakmai szempontból nem kapcsolódik a projekthez. Hozzátette, a MIÁSZ több alkalommal is bemutatta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkárárnak azokat a cégeket, amelyek nagy erőfeszítéseket tesznek a felügyeleti szolgáltató státus elnyeréséért. Mindezt annak ellenére tették, hogy szerintük semmi sem indokolja egy ilyen szolgáltató létrejöttét. A tárca soha nem utalt arra, hogy a magyar automatásokkal együtt dolgozó cégek bármelyike is alkalmatlan lenne a státus elnyerésére, ugyanakkor egyetlen céget sem ajánlottak. Szöllősi reméli, az új, menedékes felügyeleti szolgáltató minden géptípus támogatását vállalja. Reményei szerint a javaslat csak egy jó szándékú túlkapás, mert ha nem, akkor a piac – amelyet megmenteni szerettek volna – mindezek hatására rövid időn belül kriminalizálódik, a kormányzati bevételek pedig, amelyeket növelni szerettek volna, csökkenni fognak. Kerestük a témában az NGM-t, a Postát és Bodó Sándort, de lapzártánkig nem kaptunk válaszokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.