Szigorúbban szabályozzák a kürtőskalács receptjét

Az előállítás módját, illetve a felhasznált alapanyagok minőségét is rögzítik.

MN
2017. 06. 22. 5:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szigorítja a kürtőskalácsra vonatkozó szabályokat a szaktárca: a napokban megjelent leírás a receptúra mellett az előállítás módját, illetve a felhasznált alapanyagok minőségét is rögzíti – írja a Magyar Idők.

A leírás alapján kürtőskalácsnak csak azt a hagyományos technológiával, kelt tésztából készült csavart édességet lehet nevezni,

A szabályozás két kategóriát különböztet meg: a hagyományos kürtőskalácsot és vásári változatát. A tradicionális termék kizárólag vajból készülhet, a vásári kürtőskalács készítése során a vaj olajjal vagy margarinnal, a tojás tojásporral, a tej tejporral helyettesíthető. Ez esetben azonban a termék csomagolásán fel kell tüntetni, hogy nem a hagyományos termékről, hanem vásári változatáról van szó. A gyengébb minőségi kategóriában engedélyezik a különböző ízesítők használatát, így a tésztába kerülhet citromhéj, citromlé, rum, mazsola vagy apróra vágott szárított gyümölcs, vaníliarúd helyett pedig aromával dolgozhatnak az árusok – teszi hozzá a lap.

A jövőben csak akkor használhatják a gyártók a kürtőskalács megnevezést, ha megfelelnek a kritériumoknak. A sütéstől számított négy óra elteltével tilos a forgalmazás.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.