Szigorítja a kürtőskalácsra vonatkozó szabályokat a szaktárca: a napokban megjelent leírás a receptúra mellett az előállítás módját, illetve a felhasznált alapanyagok minőségét is rögzíti – írja a Magyar Idők.
A leírás alapján kürtőskalácsnak csak azt a hagyományos technológiával, kelt tésztából készült csavart édességet lehet nevezni,
A szabályozás két kategóriát különböztet meg: a hagyományos kürtőskalácsot és vásári változatát. A tradicionális termék kizárólag vajból készülhet, a vásári kürtőskalács készítése során a vaj olajjal vagy margarinnal, a tojás tojásporral, a tej tejporral helyettesíthető. Ez esetben azonban a termék csomagolásán fel kell tüntetni, hogy nem a hagyományos termékről, hanem vásári változatáról van szó. A gyengébb minőségi kategóriában engedélyezik a különböző ízesítők használatát, így a tésztába kerülhet citromhéj, citromlé, rum, mazsola vagy apróra vágott szárított gyümölcs, vaníliarúd helyett pedig aromával dolgozhatnak az árusok – teszi hozzá a lap.
A jövőben csak akkor használhatják a gyártók a kürtőskalács megnevezést, ha megfelelnek a kritériumoknak. A sütéstől számított négy óra elteltével tilos a forgalmazás.