Szigorúbban szabályozzák a kürtőskalács receptjét

Az előállítás módját, illetve a felhasznált alapanyagok minőségét is rögzítik.

MN
2017. 06. 22. 5:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szigorítja a kürtőskalácsra vonatkozó szabályokat a szaktárca: a napokban megjelent leírás a receptúra mellett az előállítás módját, illetve a felhasznált alapanyagok minőségét is rögzíti – írja a Magyar Idők.

A leírás alapján kürtőskalácsnak csak azt a hagyományos technológiával, kelt tésztából készült csavart édességet lehet nevezni,

A szabályozás két kategóriát különböztet meg: a hagyományos kürtőskalácsot és vásári változatát. A tradicionális termék kizárólag vajból készülhet, a vásári kürtőskalács készítése során a vaj olajjal vagy margarinnal, a tojás tojásporral, a tej tejporral helyettesíthető. Ez esetben azonban a termék csomagolásán fel kell tüntetni, hogy nem a hagyományos termékről, hanem vásári változatáról van szó. A gyengébb minőségi kategóriában engedélyezik a különböző ízesítők használatát, így a tésztába kerülhet citromhéj, citromlé, rum, mazsola vagy apróra vágott szárított gyümölcs, vaníliarúd helyett pedig aromával dolgozhatnak az árusok – teszi hozzá a lap.

A jövőben csak akkor használhatják a gyártók a kürtőskalács megnevezést, ha megfelelnek a kritériumoknak. A sütéstől számított négy óra elteltével tilos a forgalmazás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.