350 forint közelébe kúszhat a benzin és a gázolaj ára

Bevált az exportálók terve, drágulhat az olaj.

Illés József
2017. 07. 23. 4:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Enyhén emelkedhet idehaza az üzemanyagok ára az elkövetkező hetekben. A nyár végéig akár tíz forinttal is drágulhat a benzin és a gázolaj literje. Ez azt jelenti, hogy szeptember elejére mindkét hajtóanyagtípus literenkénti átlagára megközelítheti a 350 forintot – tudtuk meg az Erste Bank olajipari elemzőjétől. Pletser Tamás elmondta: a hazai növekedés annak lehet a következménye, hogy a nemzetközi piacon emelkedni kezdtek az olajárak. Így az Európában referenciatípusnak tekintett Brent olajfajta ára már a hordónkénti 50 dollár felé közelít, s várhatóan a következő hetekben ebben a sávban is marad. Az olaj drágulásának hatását ugyanakkor némileg tompítja, hogy a dollár gyengélkedik a vezető valutákkal és a forinttal szemben is.

A szakember úgy véli: a világpiaci olaj jegyzési árait az elmúlt napokban ugyan az mozgatta a leginkább, hogy csökkentek az Amerikai Egyesült Államok olajkészletei, és a piac hasonló hírekre számít a következő napokban is. Az árak erősödése mögött azonban főként az áll, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamai tizenegy kartellen kívüli kitermelő állammal – köztük Oroszországgal – közösen május végén úgy döntöttek, hogy július elejétől 2018. március 31-ig meghosszabbítják a kitermelés csökkentéséről szóló korábbi megállapodásukat. Az olajexportőrök még tavaly decemberben határozták el, hogy összesen csaknem napi 1,76 millió hordós kitermeléscsökkentést hajtanak végre a világpiaci túlkínálat mérsékléséért, illetve az olajár csökkenésének megakadályozásáért. – A lépés eredményességét némileg mérsékli, hogy az Egyesült Államok elárasztja a piacot a saját kitermelésű olajával. Emellett Nigéria és Líbia is növelte a kitermelést, ami fokozza a globális szinten jelentkező túlkínálatot – jegyezte meg a szakértő.

Érdemes megjegyezni: a látszat ellenére a hazai autósok számára kedvező lenne, ha a következő hónapokban is hordónként 50 dollár felett maradna a Brent olajfajta ára. Abban az esetben ugyanis, ha ez megtörténne, akkor ősszel elmaradna az üzemanyagok jövedéki adójának emelése. A tavaly elfogadott jövedéki törvény ugyanis a Brent háromhavi átlagárához köti az adómódosítást. Ha az árszint hordónként 50 dollár felett van, akkor nem változik a jövedéki teher, de ha 50 dollár alá csökken, akkor növekszik az üzemanyagárakba épített adó. Az autósok július elején is csak hajszálnyival úszták meg a sarc növekedését. Az adóhatóság szerint ugyanis 51,25 dollár volt a második negyedév jegyzésárának átlaga.

Abban az esetben, ha a Brent átlagára 50 dollár alá esne, akkor a benzin jövedéki adója literenként nettó öt forinttal, a gázolajé pedig nettó tíz forinttal növekedne. Így a motorbenzin esetében ez az adónem literenkénti 120 forintról 125 forintra, a dízel esetében pedig 110,35 forintról 120,35 forintra kúszna fel. A nettó ötforintos jövedékiadó-emelkedés azonban a benzin esetében a valóságban bruttó 6,35 forint, a gázolaj nettó tízforintos adóemelése pedig bruttó 12,7 forint tehernövekedést jelentene. A kormány ugyanis a jövedéki adót megterheli a 27 százalékos forgalmi adóval is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.