A CBA-kba terelnék a nyugdíjasokat

Sokan mennének vissza dolgozni, mert minden fillérre szükség van, és így hasznosnak is érezhetik magukat.

Hajdú Péter
2017. 07. 07. 12:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jövő csütörtökön – az elsők között – alakulhat meg a Nyugdíjasok Országos Szövetségének (NYOSZ) nyugdíjas-szövetkezete. Azt követően kerülhet sor erre, hogy múlt héten szakemberek tájékoztatták az érdekvédelmi szövetség és a 35 tagszervezet vezetőit az új törvénnyel megnyílt lehetőségekről, illetve a szövetkezet alapításának feltételeiről – nyilatkozta lapunknak a szervezet elnöke. Némethné Jankovics Györgyi arról is beszélt, hogy ez csak az első a sorban, hiszen a NYOSZ-nak határozott célja, hogy segítséget nyújtson tagszervezeteinek a nyugdíjas foglalkoztató szövetkezetek létrehozásában.

– Jogi tanácsadással, iratmintákkal és minden egyéb elképzelhető módon segítjük tagszervezeteink szövetkezetalakítását. A múlt heti tájékoztatót követően harminc tagszervezet jelezte, komolyan gondolkodik nyugdíjas-szövetkezet létrehozásán. Vagyis egész hálózat jöhet létre szövetségünk segítségével – tette hozzá.

– A napokban tárgyaltunk a CBA üzletlánccal, hogy munkaerőgondjaik megoldásában együttműködünk, azaz nyugalmazott munkavállalókat közvetítünk számukra. Egyelőre ez még egyéni szinten történik, de reményeink szerint szövetkezetünk megalakulását követően az együttműködés és a munkavállalás már a frissen létrejött szövetkezet keretei között valósul majd meg – tette hozzá. (Megkeresésünkre a CBA kommunikációs igazgatója, Fodor Attila megerősítette, valóban felvették a kapcsolatot a szövetséggel, hogy a szövetkezetek közvetítésével is tudjanak nyugdíjas munkavállalókat foglalkoztatni.) De nemcsak versenypiaci vállalkozások számára szeretnének munkaerőt közvetíteni. Sok munkalehetőséget látnak az önkormányzatok kezelésében lévő intézményekben, de a szociális ellátásban is bőven találhatnak munkát maguknak az idősebbek, illetve pedagógusok is megkeresték már a szövetséget, hogy szívesen dolgoznának iskolai napköziben, esetleg nyári táboroztatásban.

Kérdésünkre Némethné elmondta, bár biztos nagyon jól jön a pluszjövedelem minden munkát vállaló nyugdíjasnak, az elmúlt napok beszélgetései alapján úgy látja, a legnagyobb hajtóerő az, hogy az idősebbek bebizonyítsák, még hasznosak lehetnek a társadalomnak. Az elnök arról is beszélt, náluk nem csupán a szövetség tagjai kaphatnak tanácsot, illetve segítségükkel munkát, hanem bármelyik nyugdíjas, aki dolgozni szeretne.

– Ma Magyarországon olyan alacsonyak a nyugdíjak, hogy sajnos nagyon sokaknak szükségük van kiegészítő jövedelemre – ezt már Meskó László, a Nyugdíjasok Pártja 50+ elnökségi tagja nyilatkozta lapunknak. Ezért üdvözlik, hogy újabb munkavállalási lehetőség nyílik a nyugállományban lévők számára. Meskó László kiemelte: nem szabad elfelejteni, hogy a kezdeményezés sikere azon múlik, a szövetkezeti formában történő foglalkoztatás során megfelelő védelmet kapnak-e a munkavállalók. – Ezért mi jóindulatúan, de kritikusan figyeljük a fejleményeket, nehogy véletlenül kiszolgáltatott helyzetbe kerüljenek a nyugdíj mellett dolgozók – tette hozzá.

– Tudjuk, hogy sok, munkaerőhiánnyal küszködő – kereskedelmi, illetve egyéb szolgáltatási területeken tevékenykedő – vállalkozás igényli a mostanában létrejövő nyugdíjas-szövetkezetek szolgáltatásait. Leginkább a szakmai gyakorlattal rendelkezőket keresik ezek a vállalkozások, de a puding próbája az evés, azaz a gyakorlatban dől el, hogy működőképes-e az új törvény adta foglalkoztatási forma vagy sem – vélekedett Meskó László. Annyit fűzött még a törvényhez, jó lett volna, ha a jogszabályalkotó engedményt tesz az adózásban, s csak bizonyos jövedelemszint, például havi százötvenezer forint fölött kötelezte volna személyi jövedelemadó (szja) fizetésére az ily módon munkát vállalókat. (Az időskorúaknak – nyugdíjuk megtartása mellett – a szövetkezeten keresztül szerzett jövedelmük után nem kell egészségügyi és nyugdíjjárulékot fizetniük, csupán a 15 százalékos szja-t.) Annál is inkább, mert minden bizonnyal a legszegényebb nyugdíjasok lesznek a leginkább rákényszerítve a munkavállalásra. Kérdésünkre arról is beszélt, hogy szerinte eleinte óvatosan vágnak bele a szövetkezeten keresztüli munkába a nyugdíjasok. Amennyiben kedvezőek lesznek a tapasztalatok, tömegével jelentkeznek majd munkára a szépkorúak, nemcsak a NYOSZ szövetkezeteinél. Sajtóinformációk szerint alakulófélben van már egy Szomszédok nevű országos nyugdíjasszervezet, és egy miskolci szövetkezet is benyújtotta a működéshez szükséges papírokat a cégbíróságra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.