A dinnyések is tüntetnek a Tesco ellen

Nemcsak a dolgozói elégedetlenek a Tescóval: a holnapi bértüntetés után jövő héten a dinnyetermelők az irreálisan alacsony árak miatt demonstrálhatnak.

Horváth Attila
2017. 07. 07. 9:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha sürgősen nem változtat az árain a Tesco, jövő hét elején tüntetni fognak a termelők – mondta lapunknak, a Dinnyetermesztők Országos Egyesületének elnöke, mivel az áruház a tavalyi módszeréhez hasonlóan a napokban 99 forintra vitte le a görögdinnye kilónkénti árát.

Kovács Zoltán hangsúlyozta, a fogyasztói ár normál esetben 160-170 forint, eddig ennyiért lehetett kapni országszerte a gyümölcsöt, ami külföldről, leginkább Olaszországból érkezett hazánkba. Ezek sok esetben hetek óta az eladóknál lévő, emberi fogyasztásra gyakorlatilag alkalmatlan dinnyék voltak.

– Most, hogy a szezonra megtermett a kiváló minőségű magyar görögdinnye, a Tesco etikátlan döntést hozott. Pedig nemrég a tárgyalásaink során abban maradtunk, hogy tisztességes árpolitikát folytat majd. Nem ez történt, a cég lépése az amúgy is alacsony 35 forintos felvásárlási árat még lejjebb viszi. A termelők az egész országban elkeseredettek, a tavalyihoz hasonló demonstráció várható – közölte Kovács Zoltán.

Közben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is felszólította a Tesco-Global Áruházak Zrt.-t, hogy azonnal vonja vissza a magyar termelőket megalázó és etikátlan akcióját, amelyben 99 forintért árusítják a görögdinnyét, miközben néhány napja még 249 forintért kínálták a gyümölcsöt. Az MTI beszámolója szerint a szervezet hangsúlyozta, a Tesco az irreálisan alacsony árral veszélyezteti a gazdálkodók megélhetését. Szerintük a cég akciója kizárólag saját marketingcéljait szolgálja, ezért nem hagyható, hogy ennek költségeit a termelőkre hárítsa. A NAK a beszállítókkal szembeni tisztességtelen forgalmazói magatartás, diszkriminatív árképzés, erőfölényével való visszaélése miatt kezdeményez hatósági vizsgálatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál. Azt is vizsgálják, hogy az áruházlánc piaci magatartása mennyiben ellentétes a kamara üzleti etikai szabályzatában foglaltakkal. A NAK határozottan kiáll a termelők mellett akkor is, ha azok – akár a bérfejlesztésükért tüntető Tesco-dolgozókkal közösen – újra az áruházlánc üzletei elé vonulnak demonstrálni. Mint megírtuk, holnap a tescós dolgozók a fővárosi Fogarasi úti üzlet előtt demonstrálnak az alacsony bérek miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.