A plakátkampányon is múlhat a felminősítés

Két kockázati tényezőt emlegetnek a pénzpiacokon Magyarországgal kapcsolatban: a jövő évi választásokat és az európai uniós támogatásokat.

Wiedemann Tamás
2017. 07. 07. 7:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma este hoz döntést a Moody’s hitelminősítő cég Magyarország adósságbesorolásáról. Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint semmilyen izgalmas lépés nem várható, nagy valószínűséggel a cég érvényben tartja hazánkkal kapcsolatban a befektetési ajánlású kategória alapszintjét (Baa3), stabil kilátással. – Legutoljára márciusban vizsgálta a magyar adósságbesorolást a Moody’s, amely a jelenlegi osztályzatot nem erősítette meg, sőt sajtóközleményt sem adott ki – mondta az elemző. Úgy véli, ez azt jelenti, hogy a hitelminősítő semmilyen indokot nem talált arra vonatkozóan, hogy a magyar helyzettel egyáltalán foglalkozzon. Virovácz Péter szerint nem látott napvilágot olyan statisztikai adat, és nem történt olyan, az államadóssággal kapcsolatos változás, amely a hazai besorolás megvizsgálását indokolta volna. – Az elmúlt három hónapban a magyar gazdaság növekedésével kapcsolatban jelent meg kedvező statisztikai adat. Ennek egy része azonban egyedi hatásoknak és az uniós támogatásoknak köszönhető, a Moody’s pedig jellemzően akkor minősít fel egy országot, ha a gazdaságban bekövetkezett reformok, vagy tartósan kedvező tendenciák miatt ugrik meg a gazdaság potenciális növekedése – mondta. A hitelminősítő esetében fontos vizsgálandó szempont még az államadósság rátája, amelyben szintén nem következett be váratlan fordulat. Ebben egyébként az Orbán-kormány tehetett volna jelentős előrelépést, hiszen tavaly év végén közel 900 milliárd forint halmozódott fel az államkasszában, így akár egy nullás költségvetést is el lehetett volna érni. Sőt, ha ezt az összeget adósságcsökkentésre költötte volna, akkor ma a Moody’s akár fel is minősíthetné hazánkat. Ehelyett azonban a kabinet elköltötte a pénzt. Virovácz ezzel kapcsolatban megjegyezte: jól látszik, hogy a kormány a bevételekre koncentrál, amelyből gazdaságélénkítési beruházásokat finanszíroz. Bár a hazai költségvetés fő számai rendben vannak, az adósságráta enyhe ütemben ugyan, de csökken, és befektetői szempontból politikai kockázatok sincsenek hazánkban, a Moody’s aligha lesz az első hitelminősítő, amely javít hazánk besorolásán. – A Moody’s középutas politikát folytat, miután a három nagy nemzetközi hitelminősítő közül az S&P szokott a legkeményebb lenni, míg a Fitch a leglazább a magyar helyzettel kapcsolatban. Legutóbb a Fitch minősítette fel Magyarországot elsőként, és a Moody’s volt az utolsó – mondta Virovácz Péter. A szakember legfeljebb a kilátás pozitívra változtatását tudja elképzelni a legoptimistább forgatókönyv szerint.

Visszatérő kérdés, hogy mennyire reális képet tükröznek a hitelminősítői besorolások. Virovácz Péter szerint a befektetők szempontjából két kockázati tényezőt emlegetnek a pénzpiacokon Magyarországgal kapcsolatban: a jövő évi választásokat és az európai uniós támogatásokat. – Míg előbbi alacsonyabb kockázati tényező, addig az utóbbi már komoly, strukturális gondokat is okozhat, mivel jelenleg ettől függ legnagyobb mértékben a gazdasági növekedés – hangsúlyozta. Az elemző szerint egyre több szó esik az Európai Unióban (EU) a többsebességes Európáról és a feltételhez kötött uniós támogatási rendszerről. Jelenleg akadálytalanul áramlanak be az uniós források a hazai gazdaságba, de ha ez megszűnik, akkor Magyarországot leminősíthetik. Sőt, a Brüsszel-ellenes plakátkampány és Orbán Viktor kormányfő EU-ellenes kirohanásai nem abba az irányba mutatnak, hogy hazánk „önként és dalolva” teljesítené az eurózónához való csatlakozási feltételt. Ez is egy olyan kockázat lehet, amely akár évekre eltolhatja a hazai államadósság felminősítését. Virovácz Péter ugyanakkor hangsúlyozta: a piacon továbbra is két-három kategóriával feljebb tartják számon hazánkat, mint amit a hitelminősítői besorolás tükröz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.