A Takarékbank tulajdonos lett Mészáros cégében

A Konzum röpke hetek alatt a budapesti tőzsde egyik legsikeresebb társasága lett.

Hava Nikita
2017. 07. 12. 17:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Konzum Nyrt. szerdán egy rendkívüli tőzsdei tájékoztatásban jelentette be, hogy a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. tulajdonrészt vásárolt a vállalatban.

A tranzakciót követően a Mészáros-féle Konzum PE magántőkealap részesedése a Konzumban Nyrt.-ben 43 százalékra csökkent. Az cég árfolyama eleinte csak mérsékelten reagált a hírekre. Tőzsdezárásra a papírok kilőttek, 2810 forinton álltak meg, ez 4,6 százalékos emelkedés a tegnapi záróárhoz képest.

A Takarékbank már korábban is több szállal kötődött Mészáros Lőrinchez. Az egyik ilyen szál a B3 Takarék, ahol már jó ideje a felcsúti polgármestert emlegetik a háttérben. A politikus-üzletember korábban a B3 Takarék 890 millió forint hiteléből vette meg az exúszóelnöktől, Gyárfás Tamástól a Nap TV régi székházát.

Korábban a Magyar Nemzet is megírta, hogy jelentősen felértékelődtek a részben Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó tőzsdei vállalatok, az Opimus Nyrt. és a Konzum Nyrt., amióta kiderült, hogy utóbbi társaság részesedést szerzett az MKB bankban, gyakorlatilag Mészáros 10 nap alatt 6,5 milliárd forinttal lett gazdagabb.

A Portfólió.hu minapi elemzésében veszi sorra, hogy a Konzum árfolyama néhány hét leforgása alatt közel 5100 százalékot, az Opimus részvényei pedig mintegy 490 százalékot emelkedtek, amióta Mészáros Lőrinc hivatalosan is bevásárolta magát a cégbe. Az Opimus olyannyira sikeres volt az elmúlt egy hétben, hogy papírjai átlagos forgalma megelőzte a MOL-ét, és az OTP-hez közelít.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.