Brexit: Amszterdamba költözteti központját a legnagyobb japán bank

Egyelőre 100 új munkahellyel számolnak. A Financial Times szerint az MFUG-nek 2100 alkalmazottja van Londonban.

MTI
2017. 07. 31. 8:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amszterdamban alakítja ki új központját a legnagyobb japán bank – írja a Financial Times. Az üzleti napilap hétfőn közölt értesülései szerint a japán pénzintézeti csoport döntése rávilágít az éles versenyre, amely a kontinens pénzügyi központjai között folyik London pénzügyi szolgáltatói szerepének átvételéért, valamint arra is, hogy a világ legnagyobb bankjai úgy határoztak, nem várnak arra, hogy véget érjen a brit európai uniós tagság megszűnéséről szóló tárgyalásokat kísérő politikai bizonytalanság.

Kérdés például, hogy a bankok Londonban tevékenykedő érdekeltségei a brit EU-tagság megszűnése után is megtarthatják-e paszportingjogaikat, vagyis az európai piacokra szóló szolgáltatásnyújtási engedélyeiket.

Az MUFG 2100 alkalmazottat foglalkoztat Londonban a Financial Times szerint. Az Amszterdamba költözés a munkahelyek jelentős részének Hollandiába telepítését jelentené, bár a lap forrásai szerint egyelőre csak 100 munkavállalóról lenne szó.

A távol-keleti csoport lehet az első nagybank, amely Amszterdamot választja a brexitet kísérő bizonytalanság enyhítésére – emlékeztet a Financial Times. Japán vetélytársai – köztük a Nomura, a Daiwa és a Sumitomo Mitsui Financial – Frankfurtban tervezik létrehozni befektetési banki tevékenységeinek európai uniós központját.

A Citigroup, a Morgan Stanley és a Standard Chartered szintén a német pénzügyi központot, az HSBC Párizst, a Bank of America és a Barclays pedig Dublint választotta.

Amszterdam ellen szólnak a Financial Times szerint a bónuszokra vonatkozó szabályok, amelyek az európai uniós jogszabályoknál is szigorúbbak. A holland bankok nem folyósíthatnak a fix fizetés húsz százalékánál nagyobb bónuszt. Más európai uniós bankok viszont a munkabérnek akár kétszeresét is kifizethetik bónuszként. A holland kormány tagjai azonban ígéretet tettek arra, hogy a tevékenységük egy részét Hollandiába költöztető külföldi pénzintézetek kivételt élvezhetnek a korlátozás alól, amennyiben alkalmazottaik háromnegyede nem a Benelux államban dolgozik.

Az MUFG már Amszterdamban működteti a lakossági és a vállalati banki szolgáltatásainak európai uniós központját. Nagy-Britannián kívül tizennégy európai országban huszonkét irodája van.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.