Ezentúl évi 45 milliárdot költünk megújuló energiára

Az uniós program segíteni fogja hazánkat a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében.

MN
2017. 07. 12. 14:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jóváhagyta a megújulóenergia-termelésre vonatkozó magyar támogatási programot szerdai döntésével az Európai Bizottság, miután megállapította, hogy az összhangban áll az állami támogatásokról szóló uniós szabályokkal – írja az MTI.

A brüsszeli testület közleményében kiemelték: a program az EU energetikai és éghajlat-politikai céljainak megfelelően segíteni fogja Magyarországot a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében, a zöldenergia arányának növelésében, miközben megőrzi a versenyt a villamosenergia-piacon.

„Haladni akarunk a tiszta energia felé környezetünk, de Európa gazdaságának növekedése érdekében is” – idézte az MTI Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztost.

A magyar hatóságok áprilisban jelentették be a megújulóenergia-termelés támogatását szolgáló terveket. Az évi 45 milliárd forintos költségvetésű program kötelező átvételi támogatás vagy árprémium formájában nyújtott állami segítséget irányoz elő.

Mint a bizottság közölte, Magyarország bizonyította, hogy az állami támogatás a projektek megvalósításához szükséges minimumra korlátozódik, így megakadályozva a verseny jelentős torzulását.

Tudatták továbbá: a programot a megújulóenergia-források támogatását szolgáló, Magyarországon jelenleg kivetett díjból finanszírozzák. „Hogy elkerülhető legyen a megújuló energiát előállító külföldi termelőknek a finanszírozási mechanizmusból eredő bármilyen hátrányos megkülönböztetése, 2017-től Magyarország részben megnyitja a támogatási programot a külföldi termelők előtt” – olvasható a sajtóközleményben.

Az Európai Bizottság iránymutatása szerint a tagállamok bizonyos feltételek mellett támogathatják a megújulóenergia-termelést, de úgy, hogy az a lehető legkisebb költségekkel járjon az adófizetők számára, és ne okozza a verseny indokolatlan torzulását az EU egységes piacán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.