Green Holidays: pénteken tüntetnek a károsultak

Pertársaságot is szerveznek a felháborodott utasok.

MN
2017. 07. 20. 5:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tüntetést szerveznek elkeseredettségükben a hónap elején bedőlt Green Holidays kártalanításból kimaradt ügyfelei – írja a Hvg.hu.

A csődbe ment utazási iroda nevében helytálló Uniqa Biztosító ugyanis szerdán egyértelművé tette, hogy befizetett, de meghiúsult útjaik után csak azoknak jár kártérítés, akik a Green Holidayszel kötöttek utazási szerződést. Azonban több ezren különböző utazásközvetítőkön, legtöbben az Indulhatunk.hunál fizették be az útjaikat.

A portál azt írja, az Indulhatunk.hu internetes kínálatában szereplő komplett utazási csomagokat kettébontották: a szállást és az ellátást az Indulhatunk.hu tulajdonosának Professional Outlet Kft. nevű cége, a repülőjegyet pedig a szintén a tulajdonában álló SzállásOutlet Kft. számlázta ki, és e két cégnek kellett külön-külön átutalni a részösszegeket. Az ügyfelek többségének fogalma sem volt róla, hogy a kettébontás miatt a szervező mentesítette magát a kötelező vagyoni biztosíték nyújtása alól, azt ugyanis csak a szállást és utazást is tartalmazó csomagok értékesítőinek kötelezettségeként írja elő a törvény. Így az Indulhatunk.hunál akaratukon kívül Green-utakra fizető ügyfelek mostanáig abban bízhattak – és erről tájékoztatták őket az Indulhatunk.hu akkor még működő ügyfélszolgálatán is –, hogy a cég és a Green Holidays belső szerződése alapján ők is beadhatják kárigényüket a Uniqához.

A Hvg.hu azt írja, a felháborodott károsultak pertársaságot szerveznek, és az államot próbálják perbe vonni, amiért nem rögzítette megfelelően az utazási kártérítések szabályait. A keresetet viszont csak azután indíthatják el, hogy az Uniqa minden károsultat értesített, kap vagy nem kap, és ha igen, mennyi kártérítést, az pedig még több hét, vagy talán hónap, a per pedig legalább egy-két év. Péntek reggel az Indulhatunk.hu – feltehetően továbbra is bezárt – Váci utcai irodája elé vonulnak, hogy felhívják a figyelmet a helyzetükre, teszi hozzá a portál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.