Hiába a nyomott ár, az idén nem tüntetnek a dinnyetermelők

A hét második felében kezdik meg az üzletláncok vevőcsalogató akcióikat. Száz forint alatt lesz a görögdinnye.

Horváth Attila
2017. 07. 12. 11:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A napokban 32 forintos kilogrammonkénti felvásárlási árak fogadtak bennünket az átvevőtelepeken, holott az önköltségünk 30 forint. A gyümölcs nemrég érett be, a dömping pedig csak most kezdődött – mondta lapunknak Vágási Róbert magyarbánhegyesi dinnyetermelő. Június utolsó hetében az általában 80 forintról induló felvásárlási ár az idén eleve 60-ról startolt, majd fokozatosan csökkent 30 forint közelébe. A termelők szerint ezért egyértelműen az áruházláncok okolhatók. Mint megírtuk, a Tesco a múlt héten 99 forintra „akciózta le” a dinnyét.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) pénteken fel is szólította a Tesco-Global Áruházak Zrt.-t, hogy azonnal vonja vissza a magyar termelőket megalázó és etikátlan akcióját, amelyben kilónként 99 forintért árusítják a görögdinnyét, miközben néhány napja még 249 forintért kínálták. A NAK hatósági vizsgálatot is kezdeményezett. A kamara beszállítókkal szembeni tisztességtelen forgalmazói magatartás, diszkriminatív árképzés, erőfölénnyel való visszaélés miatt kezdeményezte az ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál.

Azt is vizsgálják, hogy az áruházlánc piaci magatartása mennyiben ellentétes a kamara üzleti etikai szabályzatában foglaltakkal. A Tesco egyébként július 6–9. közötti napokra hirdette meg 99 forintos akcióját. A cég szerint a hatályos versenyjogi jogszabályi környezet nem teszi lehetővé, hogy az áruházlánc bármilyen külső nyomásra változtasson árain, mert az felveti a fogyasztói árakban való megállapodás gyanúját. Ennek ellenére azóta már visszaállították az árat 129 forintra, legalábbis ideiglenesen.

A Blokk.com elemzőportál szerint más üzletláncok a hét második felétől jelennek meg akciós áraikkal, a görögdinnyét 100 forint alatt fogják kínálni. A legnagyobb akciót a Penny hajtja végre, a 149 forintos árat 89-re nyomja le, pontosan egy héttel a szezon indulása után. Az Aldi 95 forintért adja majd a gyümölcs kilóját, a Lidl pedig 99 forintos árat irányzott elő a hét második felére. Az Auchan és a Tesco még nem jelentkezett újabb árakkal, de a Blokk.com szerint valószínűleg nagyon nem fognak lemaradni.

A múlt héten nemcsak az agrárkamara, hanem a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete is élesen kritizálta a Tescót, az elnök, Kovács Zoltán a tavalyihoz hasonló demonstrációval fenyegetőzött. Akkor az áruház parkolójában borogatták le a gyümölcsöt a termelők; tavalyelőtt is felfordulás volt a láncok árpolitikája miatt. Az elnök lapunknak tegnap már békülékenyebb hangot ütött meg: egyelőre biztosan nem tüntetnek. A Tescónál, úgy tűnik, elérték céljukat, a többiekkel nem kívánnak foglalkozni. Kovács a 32 forintos felvásárlási árat méltánytalannak nevezte, de mint mondta, most a külföldi eladásra koncentrálnak, ami szintén rendkívül nehéz feladat. A környéken ugyanis a kifutó árukészletek miatt szintén lejjebb mentek az árak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.