Már a szomszédban kopogtat az afrikai sertéspestis

A magyar hatóságok fokozottan ellenőrzik a Csehországból érkező szállítmányokat.

MN
2017. 07. 03. 5:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csehország központi állategészségügyi hatósága a minap jelentette az Európai Bizottság és a tagállamok felé, hogy afrikai sertéspestis vírus jelenlétét állapították meg vaddisznókban. Ez az első ilyen eset, hogy Csehországban kimutatták a vírust – írja közleményben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Az első elhullott, fertőzött vaddisznót Zlín város lakott területe közelében találták két héttel ezelőtt. A cseh állami állategészségügyi szolgálat laboratóriumában a vizsgálatok öt nappal később afrikai sertéspestis vírusát mutatták ki.

Az eredményt az olmützi cseh nemzeti referencialaboratórium még aznap megerősítette. A második vaddisznótetemet június 22-én, az előzőtől mintegy 150 méterre találták meg. Az állami állategészségügyi szolgálat laboratóriuma ebből az egyedből is kimutatta a betegség vírusát.

A cseh állategészségügyi hatóság az uniós irányelvnek megfelelően szakértői csoportot jelölt ki a fertőzött terület kockázatbecslés alapján történő kijelölésére. Az afrikai sertéspestis vaddisznókban történt megállapítása esetén a fertőzött területről sertés, sertéssperma, -embrió vagy -petesejt nem szállítható ki közösségi kereskedelem céljára.

Mindaddig, amíg a kereskedelmi korlátozások alá eső csehországi területeket nem jelölik ki, a magyar állategészségügyi hatóság a Csehországból azonnali vágásra vagy továbbtartásra érkező valamennyi sertésszállítmányt fokozottan ellenőrzi.

A Nébih felhívja a figyelmet arra, hogy a Csehországból azonnali vágásra vagy továbbtartásra érkező minden sertésszállítmány esetében – hasonlóan a korábban fertőzött Észtországra, Lettországra, Litvániára és Lengyelországra vonatkozó, a magyarországi afrikai sertéspestis-monitoring programban foglaltakhoz – minden elhullott állatból mintát kell küldeni a Nébih Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatóság laboratóriumába virológiai vizsgálat céljára.

A járványügyi helyzetre való tekintettel a Nébih ezúton is felhívja a figyelmet a Csehországból érkező sertésszállítmányok esetében a karanténozás szabályaira, azok betartásának kiemelt fontosságára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.