Milliárdokat költ e-autókra az állam

Öt különböző autótípust igényeltek, itt vannak a nyertesek.

MN
2017. 07. 20. 4:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Porsche Hungária, a Pappas Auto és a Gablini nyerte meg a magyar állam rekordmértékű, 2,5 milliárdos keretösszegű elektromosautó-kiírását – derül ki az állami Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) honlapján közölt adatokból, a hírt a Népszava szúrta ki.

Öt különböző autótípust igényeltek:

Az első, legnagyobb pályázatot a Porsche Hungária nyerte meg, darabonként nettó 9,5 millióval. A második típust a Pappas Auto szállíthatja, darabonként 10,7 millióért, és a fennmaradó három kiírást a Gablini hozta el. A hármas számú, félmilliárdos kiírás már elérhető keretszerződése szerint e kategóriában Nissan Leaf Visia 30kW-t értékesítenek, darabonként mintegy 8,5 millióért. A Népszava megkeresésére Gablini Gábor cégtulajdonos – a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetsége elnöke – megerősítette: a többi kiíráson is Nissanokkal indultak. Gablini Gábor felhívta a lap figyelmét arra, hogy a kiírás csak egy keret, amely az adott típusú e-gépkocsikra két év alatt legfeljebb elkölthető állami összeget rögzíti.

A Népszava úgy tudja, Orbán Viktor lelkesedése ellenére az állami szervek húzódoznak a még mindig csak kísérletinek tekinthető közlekedési mód alkalmazásától.

Mi is beszámoltunk arról, hogy az állam az utóbbi időben jelentős támogatást különített el az elektormobilitás fejlesztésére. Tavaly jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, hogy a kormány elektromos hajtású személyautók és kishaszongépjárművek beszerzéséhez anyagi segítséget nyújt. A támogatás a bruttó vételár 21 százaléka, maximum 1,5 millió forint, csak új járművek megvételére, lízingelésére vonatkozik, amelyek ára nem haladja meg a 15 millió forintot – mondta Varga. A pénzre a múlt év vége óta lehet pályázni. A vásárlók lehetnek természetes személyek, gazdasági társaságok, egyéni vállalkozók, civil szervezetek, helyi önkormányzatok, köztestületek és költségvetési szervezetek.

Tavaly augusztusban derült ki az is, hogy a 15 ezernél nagyobb lélekszámú települések önkormányzatai elektromos töltőállomások létesítésére is pályázhatnak, amire 1,25 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.