Nyugdíjas állás: augusztustól meghirdetik az idősek munkahelyeit

A szövetkezetekbe belépő nyugdíjasok országszerte találhatnak állást, az új munkalehetőség azonban bérfeszültségeket okozhat.

MN
2017. 07. 25. 6:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamarosan elérhetővé válnak a nyugdíjas-szövetkezetek nyújtotta álláskínálatok az ország egész területén, augusztustól figyelemfelkeltő kampányokkal, közös netes felület segítségével válogathatnak az idősek az álláslehetőségek közül – idézi az MTI a Magyar Idők keddi cikkét.

Eddig az országos lefedettségű Szomszédok Közérdekű Nyugdíjas-szövetkezet mellett egy miskolci székhelyű szövetkezet alakult, de a jövőben várhatóan jelentősen bővül a kínálat. 

Úgy tűnik, már az is megvan, hova terelnék a dolgozni vágyó időseket: a Nyugdíjasok Országos Szövetsége (NYOSZ) már tárgyalt a CBA-val, alkalmazottak közvetítéséről.

Fiák István, a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (Diákész) elnöke a lapnak elmondta: a magánszektor szinte minden ágazatában nagy az érdeklődés a tapasztalt, nyugdíjas munkavállalók iránt. Hozzátette, hogy az oktatási, egészségügyi intézményeknek is segítséget jelenthet a munkaerőhiány orvoslásában a szövetkezeti forma, mivel csak a bérköltség terheli az intézményeket, ráadásul mivel a szövetkezettel állnának szerződésben, dologi kiadásként lehetne elkönyvelni az ezzel járó kiadásokat.

Az új modell népszerűsítéséhez az állam is hozzájárul, várhatóan az OFA Nonprofit Kft. segítségével, az idősek a következő hónapokban az ország minden pontján megtalálhatják majd a szövetkezetek képviseleteit – tette hozzá.

Zs. Szőke Zoltán, az ÁFEOSZ-Coop elnöke a lapnak megerősítette, hogy várhatóan ősztől a kereskedelemben is megalakulhat az első nyugdíjas-szövetkezet, folyamatban van az ezzel kapcsolatos munka. Felidézte, hogy aki jelenleg nyugdíj mellett dolgozik, béréből a teljes járulékot levonják, azonban a szövetkezeti rendszerben csak a 15 százalékos személyi jövedelemadót kell megfizetni.

A nyugdíjas munka elterjedése azonban bérfeszültségekhez vezethet: a tagságot vállaló nyugdíjasok többet vihetnek majd haza, az aktív dolgozók fizetsége viszont csökkenhet a szövetkezetre vonatkozó törvény miatt.

AzÉnPénzem.hu szakportál számításai ugyanis azt mutatják, hogy garantált bérminimum (a középiskolai végzettséget igénylő munkakörökben fizethető legalacsonyabb havibér, jelenleg bruttó 161 ezer forint) esetén a munkavállaló 107 ezer forintot vihet haza, az önállóan szerződő nyugdíjas pedig 114 ezer forintot. Ezzel szemben a szövetkezet tagjaként dolgozó nyugdíjas 23 ezer forinttal több, 137 ezer forintos havibérre számíthat. Még kedvezőbb lehet a javadalmazás, ha nem pénzt, hanem élelmiszerre és fogyasztásra kész étel vásárlására szóló utalványt kapnak a szövetkezettől; ezek ugyanis teljesen adómentesek.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.