Százmilliókkal segítették a rokonok a jegybankelnök fiát

Matolcsy György unokatestvérének a bankja bőkezűen bánt az ifjabb Matolcsyval.

MN
2017. 07. 05. 11:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több száz millió forint közpénzzel és milliárdos hitelekkel segítették rokonai Matolcsy Ádámot, Matolcsy György jegybank elnök fiát – írja a Hvg online kiadása a lap csütörtöki számában megjelenő cikkének előzetesében.

A lap szerint nem igazolják a nyilvános dokumentumok azt, amit Matolcsy Ádám állít az Origo megszerzésének körülményeiről. A Magyar Stratégiai Zrt. a New Wave Media Group Zrt. megvásárlása mellett hiteleket is átvállalt, csakhogy ennek egyelőre sem a cégbírósági adatokban, sem a hitelbiztosítéki nyilvántartásban nincs nyoma.

A négymilliárdos hitel átvállalása előtt a jegybankelnök fiának két cégének már egymilliárdos adóssága volt – ezt pedig éppen Matolcsy György unokatestvérének, Szemerey Tamásnak a bankja, a Növekedési Hitel Bank (NHB) folyósította nekik.

Korábban Matolcsy Ádám azt nyilatkozta, a kiadó megvásárlásához nem vesz fel hitelt az NHB-tól, „nem is lehetne, hiszen a vállalatcsoport a jelenlegi hitelei miatt akvizíciós hitelt már nem is tudna felvenni”.

A Hvg online kiadása megjegyzi: a New Wave-csoport másfél év alatt több mint 650 millió forintot kapott az MNB alapítványaitól, az NHB pedig előbb egy 500 milliós hitelt adott, az akkor épp állami tulajdonban lévő MKB Bank pedig egy négymilliárdos hitellel segített. Matolcsy Ádám eközben egy belsőépítészettel és bútorokkal foglalkozó céget vitt, később egy félmilliárdos NHB-hitellel megszerezte a Balaton Bútort, de egy-két ingatlant kapott a rokonaitól is. Az állami pénzpumpa pedig tovább működik az időközben Matolcsy Ádám tulajdonába került és az Origót is megszerző New Wave Media Groupnál: tavaly a reklámbevételeinek harmada már állami forrásból érkezett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.