Szerencsejáték: Rogán főtanácsadója kerülhet az új szuperfelügyelet élére

Koszorús László is a Fidelitasból indult. Seszták Miklós miniszter közeli ismerősei két kaszinót működtetnek.

Horváth Attila
2017. 07. 06. 16:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lapunk információi szerint Koszorús László, a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda korábbi főtanácsadója kerülhet a hivatalosan mától létező Szerencsejáték Felügyelet élére.

Az új elnök a Fidelitasból indult, volt az ifjúsági szervezet alelnöke, egy időben Orbán Viktor pártelnök kabinetvezető-helyetteseként is tevékenykedett, majd nyolc évig parlamenti képviselőként dolgozott. 2014 után nem került be a Tisztelt Házba, de a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban kapott egy fogyasztóvédelmi helyettes államtitkári posztot. 2015-ben ráadásul egy igazgatósági tagságot is elnyert az állami tulajdonú Szerencsejáték Zrt.-ben. A Fidelitas.hu 2016-os cikke pedig már a Rogán Antal által vezetett Miniszterelnöki Kabinetiroda főtanácsadójaként említi. A LinkedIn profilja szerint jelenleg is betölti ezt a pozíciót.

Cáfol az NFM

Cikkünk megjelenését követően közölte a minisztérium, hogy a szerkesztőségünkhöz eljutott információkkal ellentétben nem Koszorús László lesz a felügyelet vezetője.

– Az egész arról szól, hogy miután a kormány bekebelezte a szerencsejáték-piacot, most odaadta egy olyan ember kezébe, akinek közeli ismerőse kaszinót üzemeltet – mondta lapunknak a Magyar Szerencsejáték Szövetség elnöke azzal kapcsolatban, hogy az ágazat felügyelete a nemzetgazdasági tárcától a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz, Seszták Miklós tárcavezető keze alá került.

Lapunk piaci hírek alapján korábban már beszámolt a változásról, a Magyar Közlönyben tegnap jelent meg az erről szóló kormányhatározat. Schreiber István szerint ez azért kritikán aluli döntés, mert a miniszter kapcsolati hálójában szerepel olyan személy, akinek komoly érdekeltsége van a magyar kaszinóüzletben. A győri és a pécsi kaszinók koncessziós jogával rendelkező Treff-Klub Kft. egyik tisztségviselője Seszták közeli ismerőse, az ügyvezető Kruppa Zsolt András és a tárcavezető feleségének korábban közös vállalkozása volt.

Schreiber István szerint évek óta zajlik a piac bekebelezése, az első lépése ennek a 2012-es lépés, amikor betiltották a játéktermeket és bennük a nyerőgépeket. Az Európai Unió Bírósága szerint jogszerűtlen lépés volt, kártérítésre kötelezte a magyar államot, de eddig egy fillért sem kaptak a gépek tulajdonosai. Nemrég számoltunk be arról is, hogy az online szerencsejáték hazai szabályozása az Európai Unió Bírósága szerint jogellenes, mert kizárja a piacról a külföldi szereplőket. A bíróság még 2014-ben állapította meg, hogy a máltai bejegyzésű, többek között távszerencsejáték-szervezéssel is foglalkozó Unibet International nevű társaság magyar nyelvű internetes oldalakon szerencsejáték-szolgáltatásokat nyújt, noha nem rendelkezik a tevékenység gyakorlásához szükséges magyarországi engedéllyel. A kormány kitiltotta a céget, vele együtt az összes külföldi szerencsejáték-, póker- és sportfogadási oldalt. Ehhez jön még hozzá, hogy csak az szervezhet Magyarországon szerencsejátékot, akinek van saját kaszinója. Magyarországon eddig egyetlen vállalkozás, Andy Vajna online kaszinója kapott engedélyt a működésre, de több kaszinó is kaphatna, ha akarna. Például a Szima Gábor érdekeltségébe tartozó kaszinó is. Sportfogadás szervezésére pedig csak az állami tulajdonú Szerencsejáték Zrt.-nek van engedélye.

Úgy tudjuk, a nemzetgazdasági tárcánál és az adóhatóságnál nem élik meg rossz hírként az átrendezést, mert soha sem érezték magukénak a feladatot. Összecseng a döntés azzal a korábbi hírrel, hogy egyre inkább leépítik az adóhatóság létszámát. Információnk szerint a szerencsejáték-felügyelet főosztályának vezetője egy éve otthagyta a hatóságot, így valódi gazdája nem is volt a területnek. Egy éve még közel kétszázan dolgoztak az osztályon, a folyamatos leépítések után ők most minden valószínűség szerint együtt kerülnek át a fejlesztési tárcához.

– A kormány minden lépésén látszik, hogy a politikai hatalmukat gazdaságivá mentik át, mindenkinek megvan a maga strómanja, akit pozícióhoz juttat. Ez is bizonyítja a kormány maffiaszerű működését, a szerencsejáték ugyanis az a terület, amit általában a bűnözők is kisajátítanak maguknak – mondta lapunknak Ikotity István, az LMP országgyűlési képviselője, aki ezekre az összefüggésekre korábban parlamenti beszédeiben többször is felhívta a figyelmet.

Kiemelte ugyanakkor azt is, örülnek annak, hogy önállóságot nyert a felügyelet, de kíváncsiak, miként látják majd el a feladatot. Ennek nem sok jelét tapasztalták. Mint mondta, a legtöbb európai országban a felügyelet a kaszinókban a helyszínen tartózkodik, de nálunk ez nem így van.

– A kamerák felvételeit Andy Vajna emberei kezelik. Ez egy olyan országban, ahol a masszőröket és autószerelőket is bekötik az adóhatósághoz, egészen nevetséges. A kaszinókat addig nem is szabadna kinyitni, amíg nincs becsatornázva a hatósághoz – hangsúlyozta a politikus.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.