Törökországban kerültek bajba magyar utasok, becsődölt az utazási iroda

A Green Holidays utazási iroda kireptetett 180 magyart, de nem tud mindenkinek szállást biztosítani. Úgy tudjuk, szállodai folyosóra szorultak az utasok.

MN
2017. 07. 02. 17:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

180 magyar antalyai utazását keserítette meg egy budapesti utazási iroda – derült ki a kormányközeli TV2 híradójából, a Tényekből. Az utasokat senki nem várta a reptéren, a cég állítása szerint egy baleset miatt késtek. Kiderült, hogy a foglalásokkal sincs minden rendben, mert az iroda rendszere összeomlott.

A cég kinti dolgozói ki akarták fizettetni az érintett utasokkal az egész hetes szállást – amit egyszer már megtettek. A Tényeknek nyilatkozó utasok attól félnek, hogy nem lesz hazafelé helyük a repülőgépen, annak ellenére, hogy mindent előre kifizettek az utazási irodának.

Az utasok és az iroda is felvette a kapcsolatot a Külgazdasági és Külügyminisztériummal. A cég közölte Szijjártó Péter tárcájával, hogy ugyan nincs minden utasnak foglalt szállása, mindenképpen elhelyezik őket. Az iroda nem válaszolt a TV2 megkeresésére a Tények kezdetéig.

A Magyar Nemzet elért egy utast, aki egy nagyobb családi összefogás keretében 1,7 millió forintot költött a tervezett, egyhetes törökországi nyaralásra – ehhez képest, nem az ígért, ötcsillagos szállodában, de még csak nem is a megbeszélt városban és megyében helyezték el őket. „Már csak ezzel közel 700 ezer forintot vesztettünk, és valószínűleg holnap-holnapután mehetünk is haza” – mondta férfi, aki azt tervezi, hogy más károsultakkal együtt ügyvédhez fordul és jogi úton követel kárrendezést.

Információink szerint vasárnap is 80-90 utas érkezett meg az iroda szervezésében Törökországba – ők szállodai szobát sem kapnak az egyeztetett hotelekben, mivel szobáikra nem érkezett foglalás az utazásszervezőtől. Úgy tudjuk, a pórul járt magyar turisták a szállodai folyosókon kell meghúzzák magukat, amíg hétfőn konzuli segítséggel hazarepülhetnek.

Megkerestük az utazási irodát és a külügyi tárcát is a történtekkel kapcsolatban, de kérdéseinkre egyelőre egyik helyről sem kaptunk választ.

Az MTI később közölte, hogy a Green Holidays Kft.-ről van szó, amely vasárnap kora este bejelentette fizetésképtelenségét. A Green Holidays honlapján este azt közölte, hogy a társaság vagyoni biztosítékát az UNIQA Biztosító Zrt. szolgáltatja. A szükséges intézkedéseket a társaság helyett a biztosító teszi meg. A honlapon mindössze ennyi szerepel cikkünk frissítésekor:

A Green Holiday elődje a Green Travel volt, amelynek utazásszervezői engedélyét a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) 2016 novemberében visszavonta. A Turizmusonline akkori cikke szerint a tulajdonos akkor azt hangsúlyozta, hogy az utazási iroda nem ment csődbe, csak nem tudta igazolni a MKEH felé – a jogszabályok alapján az elmúlt három év legmagasabb – vagyoni biztosítékát, miután a 2016-os szezon nem alakult a várakozásoknak megfelelően. A Green Travelnak 1 milliárd 650 millió forint vagyoni biztosítékot kellett volna igazolnia. Ezért úgy döntöttek, hogy a Green Travel helyett a kiutaztatást a 2011 óta létező Green Holidays Kft. viszi tovább.

Az ankarai magyar nagykövetség munkatársai már a helyszínen vannak, hogy segítsenek a törökországi Antalyában a Green Holidays utazási iroda csődje miatt szállás nélkül maradt, mintegy 180 magyarnak – mondta az ankarai magyar nagykövet az M1 aktuális csatorna vasárnap esti híradójában.

Kiss Gábor ismertette, kora délután érkeztek az első segélykérő hívások, hogy az Antalyába érkezett magyarok csoportjáért senki nem ment ki a repülőtérre. Néhány órás várakozás után az utazási iroda török partnere buszokat küldött értük, és elvitték őket a szállodákba.

A nagykövetség négy munkatársa – köztük három konzul – már a helyszínen segít a magyaroknak, hogy estére mindenkinek legyen szállása és kapjanak ételt is – fejtette ki a nagykövet.

Kucsera Gábor kajakos egyébként nemrég velük utazott a Facebook-posztja szerint. Mint írja, nagyon meg volt elégedve. A Noé Állatotthonnak nemrég ugyancsak ennél az irodánál volt nyereményútja. A cég Facebook-oldala már nem elérhető.

Tavaly jelentősen visszaesett az európai, köztük a magyar turisták érdeklődése is a törökországi utazások iránt az év eleji terrortámadások, főleg a 12 német állampolgár életét kioltó januári isztambuli merénylet miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.