A tejautomaták fele is megszűnhet a legújabb állami sarc miatt

Minden jel szerint beigazolódik a szakma jóslata, és hamarosan valóban eltűnik az étel- és italautomaták fele.

Horváth Attila
2017. 08. 18. 17:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden jel szerint beigazolódik a szakma jóslata, és hamarosan valóban eltűnik az étel- és italautomaták fele a felügyeleti egység bevezetésének következményeként. Erre utal egyértelműen a tegnapi uniós közbeszerzési értesítőben megjelent felhívás, amelyben 15 ezer ilyen egységre kért ajánlatot a felügyeleti szolgáltató szerepét megkapó Magyar Posta. Automatákból július végéig mintegy 38 ezer működött az országban.

A Magyar Ital- és Áruautomata-szövetség elnöke, Szöllősi Balázs korábban úgy nyilatkozott, az automaták közel fele valószínűleg nem működik tovább a gépenként 120 ezer forintba kerülő automata felügyeleti egység miatt. A szerkezet a szakma egybehangzó véleménye szerint jó célt szolgálna, hiszen közvetlen, online kapcsolatot teremt a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (NAV) a felügyeleti szolgáltatón keresztül. Ahogy korábban beszámoltunk róla, ez utóbbi feladatot, az automatások számára teljesen érthetetlen módon, nemrég a posta kapta meg, amelynek semmilyen, még csak hasonló tapasztalata sincs ezen a téren. Mint megírtuk, csak 28 ezren regisztrálták automatáikat július végéig, de még ennél is nagyobb számban tűnnek majd el a gépek.

– Árulkodó szám az eszközbeszerzési felhívásban szereplő 15 ezer, még akkor is, ha opcióként szerepel egy 28 ezres tétel lehetősége is. A július végi 28 ezres regisztrációból ugyanis több ezer csak az év végéig érvényes. A kiírás mindenesetre jól érzékelteti, hogy miként is számolnak velünk a döntéshozók a továbbiakban – mondta a közbeszerzésről lapunktól értesülő Szöllősi Balázs. Az elnök szerint ennél is furcsább, hogy még csak most írják ki a pályázatot, pedig a szerkezetre kapott állami támogatás igénybevételének egyik feltétele, hogy a szolgáltató legkésőbb november 30-ig telepítse, majd ezt követően üzemeltesse a felügyeleti egységet. Szöllősi Balázs szerint ezt a feladatot innentől kezdve lehetetlen végrehajtani, miközben a Magyar Posta nemrég azt közölte, nem csökken majd jelentősen az automaták száma.

A szövetség elnöke szerint még ha minden gépet el is tudnának látni az egységgel, a havi összesen 10-12 ezer forintos fenntartási díj automatánként lehetetlen helyzetbe hoz számos vállalkozást. Éppen ezért vagy további gépek eltűnésére, vagy drasztikus áremelkedésre lehet számítani. Ez azt jelenti, hogy egy 60-80 forintos kávé 100-130 forintra is drágulhat.

Az átgondolatlanul bevezetett felügyeleti egység egy másik hasonló elven működő szolgáltatást, a tejautomaták rendszerét is nehéz helyzetbe hozza. Mint lapunknak László Róbert, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnökségi tagja elmondta, az automaták közel fele tűnhet el innen is, hiszen az üzemeltetők nem tudják kigazdálkodni a bekötési és a fenntartási díjat. A makói vállalkozó elmondta, a városban hat automata működik, a legforgalmasabból a legjobb napon is legfeljebb 70-80 litert adnak el. Ide mindig kedvező áron, literenként 150 forintért kerül a tej, hogy a fogyasztók könnyebben érjék el az egészséges és megbízható minőséget. László Róbert szerint ez egyfajta karitatív munka, ezt azonban az automata felügyeleti egység tönkreteszi, mert nem lesz pénzük fenntartani a készülékeket.

A termelő hozzátette, az egész szakma nem érti, miért volt szükség erre a lépésre, különösen annak tudatában, hogy a kormány januártól öt százalékra csökkentette a friss tej áfáját. László Róberték számára azért sem világos az adóként is felfogható felügyeleti egység, mert így az adócsökkentés hatása tulajdonképpen nem is érződik majd. A szakember szerint Makón a hat automatából három biztosan megszűnik. Bár országos adatot nem tudott mondani a 2009-ben indult tejautomata-rendszerről, valószínűleg ugyanilyen arányban tűnnek majd el gépek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.