Adott egy piros pontot a magyar gazdaságnak a Standard & Poor’s

Az S&P tavaly szeptemberben sorolta a magyar adósságot a befektetésre ajánlott kategóriába.

MN
2017. 08. 25. 20:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eddigi stabilról a felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította a magyar államadósság osztályzatának kilátását pénteken a Standard & Poor’s (S&P) nemzetközi hitelminősítő – közölte az MTI.  A cég péntek este Londonban bejelentette azt is, hogy a kilátás javításával egyidejűleg megerősítette Magyarország befektetési ajánlású, BBB mínusz/A-3 szintű államadós-besorolását.

Az S&P tavaly szeptemberben minősítette fel a magyar adósságot, hosszú idő után ismét a befektetésre ajánlott kategóriába sorolta. Azóta a hitelminősítő mindig stabil kilátásokat jelzett, vagyis nem adta jelét annak, hogy akár felfelé, akár lefelé változtatni akarna a minősítésen. A másik két nagy hitelminősítő, a Fitch és a Moody’s a magyar adósbesorolásra stabil kilátást tart érvényben.

A magyar államadós-osztályzat kilátásának pozitívra javítását a Standard & Poor’s mindenekelőtt azzal a várakozásával indokolta, hogy a magyar reálgazdasági és külső mérőszámok javulása elősegítheti a pénzügyi szektorban zajló javulási folyamat folytatódását. A cég szerint mód nyílhat a magyar szuverén besorolás felminősítésére, ha e javulás tartósnak bizonyul.

A kilátás javításához fűzött elemzésében a Standard & Poor’s globális minősítési részlege (S&P Global Ratings) közölte: ötévi „hitel nélküli” gazdasági növekedési időszak után arra számít, hogy újraindul a hitelkihelyezés növekedése a magyar gazdaságban, de ezzel egyidejűleg 10 százalék körüli – a történelmi visszatekintésben mért csúcsoknál sokkal alacsonyabb – szinten stabilizálódik a nem teljesítő követelésállomány rátája.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.