Állami kézbe került a volt zálogház

Több mint 11 millió eurót fizetett a kormány az ingatlanért.

MN
2017. 08. 29. 17:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemrég került állami tulajdonba a Magyar Királyi Központi Zálogház épülete: a több mint 4500 négyzetméteres, lakat alatt lévő, omladozó és egy korábbi hirdetés szerint 280 szobás ingatlan adásvételét Lázár János kancelláriaminiszter ütötte nyélbe – írja a Hír TV.

Az adásvételi szerződéshez közérdekűadat-igényléssel jutottak hozzá, eszerint az ingatlanért több mint 11 millió eurót fizetett a kormány.

Az L alakú, klinkertéglás homlokzatú saroképület 1901 és 1903 között épült, Révész Sámuel és Kollár József tervei alapján, és évtizedeken át a Magyar Királyi Központi Zálogház központja volt. Később a BÁV fióktelepeként funkcionált, mígnem 2007-ben megvette a hárommillió forintos tőkével jegyzett, „szállodai szolgáltatásokat” nyújtó Catalonia Hungary Kft.

2008-ban még az volt a tervük, hogy szállodává alakítják az épületet, ami végül nem valósult meg, az ingatlan pedig eladóvá vált. Mint megírtuk, a kormány határozatban műemléki védettséget adott a Lónyai utca és a Kinizsi utca sarkán álló épületegyüttesre, és az államnak elővásárlási joga lett az ingatlanra.

A Hír TV hozzáteszi: Balog László az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint az ingatlan kínálati ára 2016 ősze óta 10 millió euró volt. A kormány által biztosított műemléki védettség az, ami korlátozza az ingatlan hasznosítását. Arra a kérdésre nem kaptak választ a Miniszterelnökségtől, hogy az ingatlanért miért fizetett többet a kínálati árnál a magyar állam, mint ahogy azt sem tudni, hogy milyen célra hasznosítanák azt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.