Bankvásárlással terjeszkedik az OTP Szerbiában

A Vojvodjanska banka megvásárlásával az OTP banka Srbija az ország hetedik legnagyobb pénzintézete lesz.

MN
2017. 08. 04. 17:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szerb bankpiac hetedik legnagyobb szereplőjévé vált OTP banka Srbija megvásárolta a Vojvodjanska banka részvényeinek 100 százalékát – közölte az OTP. Az eddigi tulajdonos, a National Bank of Greece az újvidéki székhelyű bank mellett eladta az OTP-nek az NBG Leasing, valamint az NBG Csoport egyéb szerbiai kitettségeit is, a vételár 125 millió euró. A tranzakció pénzügyi zárására 2017 végén kerülhet sor, azzal összefüggésben a Vojvodjanska banka ügyfeleinek nincs teendője.

A bank és a tranzakció tárgyát képező egyéb szerb eszközök mérlegfőösszege 1173 millió euró, bruttó hitelállománya 810 millió euró volt 2016-ban. Mérlegfőösszege alapján, közel 4,2 százalékos piaci részesedésével a Vojvodjanska banka Szerbia 9. legnagyobb bankja, jelentős lakossági ügyfélbázissal. Jelenleg 1405 munkavállalója van, 105 fiókot és 138 ATM-et működtet. Az akvizíció eredményeképpen az OTP banka Srbija piaci részesedése 5,7 százalékra emelkedik, ezzel a hetedik legnagyobb szereplőjévé válik Szerbiában.

Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese szerint stratégiai céljuk, hogy növeljék piaci részesedésüket azokban az országokban, ahol jelen vannak. Az elmúlt hónapokban Horvátországot és Romániát követően ez a harmadik bankvásárlás, amelyet végrehajtottak, de továbbra is vizsgálják az akvizíciós lehetőségeket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.