Béremelés lesz a védőnőknél, de így sem elég

Így sem érik el az egészségügy más területén hasonló végzettséggel dolgozók jövedelmét.

MN
2017. 08. 26. 7:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Novembertől 33 ezer forintos úgynevezett kiegészítő pótlékot kapnak a védőnők – írja szombati számában a Népszava. Az erről szóló jogszabályról hamarosan dönt a kormány. A béremelés következő lépése novembertől esedékes az egészségügyben, eszerint a szakorvosjelöltek és a kórházi gyógyszerészek alapfizetése bruttó 50 ezer forinttal, a szakdolgozóké pedig átlagosan bruttó 12 százalékkal emelkedik.

Ám nem mindenki bére emelkedik, hiszen az önkormányzatok által fenntartott szolgáltatásokban dolgozók nem tartoznak az egészségügyi bértábla hatálya alá, így kevesebbet keresnek a hasonló végzettségű, ám az állami kórházakban dolgozó társaiknál.

A lap megjegyzi, a probléma rendezését az érdekvédők többször is kérték a kormánytól: több száz védőnő élt panasszal az alapvető jogok biztosánál, Székely László pedig a szakminisztériumhoz fordult.

Mivel már most sincs elég szakember, ezért elkerülhetetlenné vált a bérek rendezése. A Magyar Védőnők Egyesületének (Mave) elnöke a Népszavának elmondta: az őszi, 33 ezer forintos kiegészítés után sem érik el szakdolgozó társaik jövedelmét. Csordás Ágnes szerint előzetes számításaik alapján ugyanis a védőnők 30 százaléka akár több tízezer forinttal is kevesebbet kaphat. 

Mint mondta, ezen a területen a pályakezdő és a 25 éve dolgozó is a bruttó 161 ezer forintos alapbért kapja, erre jönnek a kötelező kiegészítések attól függően, hogy mekkora területet lát el. A védőnők túlnyomó többségét az önkormányzatok foglalkoztatják, a feladatot a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) finanszírozza. A helyhatóságok kapnak egy fix díjat a terület és az ellátottak száma alapján, ebből fizetik a munkáltatónak a védőnő bérét és annak közterheit. Ahol kevés a gyerek, ott a NEAK-tól érkező összeg a védőnő bérére sem elég – tette hozzá a Mave elnöke.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.