Egymilliónál is több sim kártya tűnhet el

Az adategyeztetésben érintett mobiltelefon-kártyák harmadát inaktiválták a szolgáltatók.

MN
2017. 08. 21. 5:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kötelező adategyeztetésben érintett sim kártyák harmadát inaktiválták a szolgáltatók, de a határidőkből kicsúszóknak új szerződést kínáltak a régi szám és egyenleg megtartása érdekében – írja hétfői számában a Világgazdaság.

Az adategyeztetés az arra kötelezett nagyjából 4 millió kártya 68 százalékánál, vagyis több mint 2,7 millió esetben történt meg a június 30-ai határidőre a szolgáltatóktól kapott adatszolgáltatás szerint – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a a lappal.

A Világgazdaság szerint a megszűnt kártyák között sok már használaton kívüli egység is lehetett. Mivel a jogszabály szerint a továbbiakban évente, a szerződéskötéstől számított fordulónapokon kell egyeztetni az adatokat, újabb tömeges egyeztetés nem várható.

Az adategyeztetésre azért van szükség, mert január elsején módosultak az elektronikus hírközlésről szóló törvényben az előrefizetős sim kártyás mobiltelefon-szerződések szabályai. Ezek szerint egy egyéni előfizetőnek legfeljebb tíz, egy üzletinek pedig ötven feltöltőkártyás szerződése lehet egy szolgáltatónál, és egy feltöltőskártya-szerződés csak egy előfizetői hívószámra vonatkozhat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.