Kevesebb a közmunkás, mégis többen dolgoznak

Kétszázezer alá esett a közfoglalkoztatottak száma, átlagosan 4 millió 434 ezer fő dolgozott.

MN
2017. 08. 30. 7:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén nyáron 62 ezer fővel dolgoztak többen, mint egy évvel korábban – közölte szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A tájékoztató szerint a 2017. május–júliusi időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 434 ezer fő volt, ami 62 ezer fővel, 1,4 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Bár ez nyilván alapvetően szezonális változás, mindenképpen biztató, hogy nem nőtt, sőt, majdnem 40 ezer fővel csökkent a közfoglalkoztatottak száma. Ebben a három hónapban már kevesebb mint 200 ezeren (átlagosan 195,8 ezren) dolgoztak közmunkásként. Külföldi telephelyen 112,9 ezer ember dolgozik, ez a szám is csökkent kis mértékben.

A 15–64 éves korosztályban így a foglalkoztatási arány 1,5 százalékponttal javult, 68,3 százalékra emelkedett. Ezen belül a férfiak létszáma 2,4 százalékkal, foglalkoztatási rátájuk 2,4 százalékponttal nőtt. A foglalkoztatott nők száma viszont 0,2 százalékkal csökkent, ami demográfiai okokból így is a foglalkoztatási ráta enyhe emelkedését jelenti. A fiatal (15–24 éves) foglalkoztatottak létszáma 306 ezer fő volt május–júliusban. A foglalkoztatási arányuk 0,8 százalékponttal, 29,3 százalékra nőtt.

A május és július közti, három hónapos időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma az egy évvel korábbihoz képest 35 ezerrel, 193 ezerrel, a munkanélküliségi ráta 0,8 százalékponttal 4,2 százalékra csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A 15–24 éves fiatalok munkanélküliségi rátája 2,0 százalékponttal 10,9 százalékosra esett vissza egy év alatt, de a munkanélküliek csaknem ötöde még ebből a korcsoportból került ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.