Még mindig nem keresnek eleget a pincérek

Hová lett az adócsökkentés?

MN-Összeállítás
2017. 08. 26. 11:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába csökkent az év elejétől 18 százalékra az általános forgalmi adó mértéke (korábban 27 százalék volt) a vendéglátás jelentősebb részében, az éttermek nem tudtak több enni-innivalót eladni – állítja a Blokkk.com a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira hivatkozva. A portál szerint az éttermi árak még emelkedtek is.

A hivatal adatait felhasználva a Blokkk.com közölte, a vendéglátás teljes piacának értéke 2016-ban túllépte az ezermilliárd forintot, összességében több mint négyezermilliárd forintot költöttek el a családok enni-innivalókra. A szakportál szerint nőtt ugyan a bevétel a vendéglátóhelyeken, ez azonban csak az áremelkedésnek tudható be, amit az elmúlt hónapokban lehetett tapasztalni. Míg 2016 első fél évében 421 milliárd forint volt a kereskedelmi vendéglátás bevétele, addig 2017 hasonló időszakában 431 milliárd forint. Ez az emelkedés azonban nem a forgalom növekedéséből származik. A pincéreknek ugyanis nem kellett többet cipekedniük, amikor felszolgálták az ételt-italt, hiszen a vendéglők mennyiségben mért értékesítése 2017 első fél évében összességében nem változott a korábbiakhoz képest. Mint a portál hangsúlyozza, a vendéglőknek június volt az első jó hónapjuk, ami annyiban hasonlít a boltos kereskedelemhez, hogy ott is a fél év vége, a május–június volt az erős, ami felfelé húzta a mérleget.

A vendéglátásban a statisztika szerint korábban is jóval a nemzetgazdaság átlag alatt mozgott a fizikai dolgozók fizetése: ez 2017-ben sem változott, sőt, a bérolló nőtt is néhány ezer forinttal. A KSH adatai szerint a nemzetgazdasági átlag havi bruttó 210 ezer, a vendéglátásé 163 ezer forint volt az idén. A Blokkk.com hozzáteszi, figyelembe kell venni azt is, hogy a 160 ezer forintos szakmai minimálbér itt is csak a szakképzett szakács, cukrász, pincér részére kötelező, a többieknek nem. Ráadásul a vendéglátásban van egy olyan szabály is, hogy a szakképzettséget igénylő területeken egy műszakban elég egy fő szakképzett szakácsot, cukrászt vagy pincért alkalmazni, a többieknek elég, ha tudják, mit kell tenniük, papír nem kötelező hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.