Róna Péter: Nem lesz semmi az euró bevezetéséből

A közgazdász szerint az euró bevezetéséről nem lehet népszavazást tartani, és az sem valószínű, hogy az Európai Központi Bank támogatná a magyar kérdést.

MN
2017. 08. 19. 10:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Róna Péter az ATV Egyenes Beszéd című műsorában kifejtette: az euró bevezetésének kérdésében két fontos tétel van. Az egyik az, hogy milyen árfolyamon vezetjük be – a görögök ezt elrontották, így a kereskedelmi mérlegük tönkrement. A másik tétel pedig az, hogy ha egyszer beléptek az euróövezetbe, akkor milyen gazdaságpolitikai szerkezetet alkalmaznak annak érdekében, hogy ne történjen meg egy belső árfolyamerősödés. Róna szerint a magyar nemzetgazdaság erre még nem készült fel. 

A közgazdász hangsúlyozta: a legtöbb tanulmány és számítás szerint a jelenleg multinacionális cégek által működtetett munkahelyek 50-60 százaléka öt éven belül meg fog szűnni, mert jön a robotizáció. Ezzel a kérdéssel azonban a magyar gazdaságpolitika nem foglalkozik. Így szóba sem kerül, hogy melyek azok a feltételek, körülmények és politikák, amelyekkel egy stabil munkaerőpiaci helyzetet hosszabb távon fenn lehetne tartani – tette hozzá a közgazdász.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.