Sztrájk: száznál is több Tesco bénulhat meg iskolakezdés előtt

Megalakult a dolgozókat képviselő sztrájkbizottság. A boltok 80 százaléka készül munkabeszüntetésre.

MN
2017. 08. 12. 8:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy 170 Tesco-egység teljes működése bénulhat meg a szeptemberi iskolakezdés előtti bevásárlási hullámban Magyarországon, miután csütörtökön megalakult az áruházlánc dolgozóit képviselő sztrájkbizottság, szombat reggelre pedig a multivállalat vezetőinek asztalára kerültek a bér- és létszámemelésről szóló szakszervezeti követelések – tudta meg a Magyar Idők.

A lap szerint a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) által irányított törvényes tiltakozáshoz a vidéki és fővárosi Tesco-üzletek 80 százaléka, illetve a gyáli és a herceghalmi logisztikai központok, továbbá az ­online szolgáltatás munkavállalói csatlakoztak.

Azt kérik, hogy szeptember 1-jétől a Tesco valamennyi munkavállalója esetén az idei és a tavalyi évhez képest a vállalati bértömeg növekedésének éves szintje érje el a 25 százalékot.

Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke a sztrájkbizottság megválasztott elnökeként közölte: a követeléseik közé tartozik az is, hogy szeptembertől valamennyi áruházban emeljék meg 15 százalékkal a rendes foglalkoztatotti létszámot, ezáltal biztosítva az arányos munkaterhelést és a feladatok rendes munkaidőben történő ellátását, vagyis a túlóráztatás visszaszorítását.

„A cég vezérigazgatója tegnap tudomást szerzett a sztrájkbizottság megalakulásáról, illetve a követelésekről. Hét napon belül reagálniuk kell, majd az érdekegyeztető tárgyalások további hét napon át tarthatnak. Amennyiben nem teljesítik a feltételeinket, határozatlan idejű, általános sztrájkot hirdetünk a hazai Tescókban” – szögezte le. Jövő héten ülnek majd le a döntéshozókkal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.