Egyetlen termékre írhatták ki a konvektorcsere-pályázatot

Közvetlenül a támogatás meghirdetése előtt dobták piacra a gázkészüléket, amelyet a minisztérium is ajánlott.

MN-összeállítás
2017. 09. 23. 13:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy látszik, egy bizonyos cég adott termékére írta ki a kormány az Otthon melege program keretében csütörtökön elindított, majd péntek délelőtt fel is függesztett gázkonvektorcsere-pályázatot – hívta fel lapunk figyelmét az egyik pályázó. A hirdetményben szereplő műszaki követelményeknek – például teljesítmény, energetikai besorolás, beállíthatóság – ugyanis mindössze három gázkonvektortípus felel meg a piacon lévők közül, ám ebből kettőnek az ára messze meghaladja a bruttó 150 ezer forintot, vagyis az elérhető legmagasabb támogatás összegét. Így egyetlen gyártó, a FÉG konvektora az, amelyre igazán megéri igénybe venni a vissza nem térítendő forrást. Nem ez lenne az első ilyen eset: több szakember egybehangzóan állítja, hogy a 2014 szeptemberében indult készülékcsere-programok valódi célja nem a lakosság megsegítése, hanem különféle – sokszor kormányközeli – üzleti körök nagyvonalú támogatása közpénzekből, környezetvédelmi köntösbe bújtatva.

Ez esetben a legkedvezőbb árú készülék gyártója az MFP-FÉG Kft., amelyet egy szingapúri offshore (bizonytalan tulajdonosi hátterű) cégen keresztül egyes információk szerint Felcsuti Zsolt birtokol, aki a leggazdagabb magyarok listáján a hetedik helyet foglalja el. A FÉG bevétele tavaly valamivel meghaladta a 26,2 milliárd forintot. A társaság idén tovább gyarapíthatja a hasznát, miután a hét magyarországi régióra tervezett konvektorpályázat mögött 1,5 milliárd forint központi forrás áll. Vagyis akár milliárdos nagyságrendű összeget is zsebre tehet a szokatlanul jól időzítve, éppen a megfelelő műszaki paraméterekkel rendelkező készülékkel piacra lépő vállalat.

A nyertes pályázó egyébként – maximum 80 százalékos támogatási arány mellett – legfeljebb 500 ezer forintot kaphat, ami lényegében három konvektort jelent. Az elnyert összeget az új készülékek beépítését követően, utólag kapják meg a szerencsés igénylők.

A FÉG új, úgynevezett parapetes, vagyis fali égéstermék-kivezetésű konvektora – amelynek a beépítését a pályázatot meghirdető fejlesztési tárca is ajánlja az útmutatójában – éppen az elérhető támogatás maximumába, azaz 150 ezer forintba kerül, és a gyártó éppen egy nappal a pályázat közzététele előtt dobta piacra. Érdekes módon a szaktárca előre ismerte a készülék műszaki jellemzőit, mivel már a korábban közzétett tájékoztatójában ajánlotta a berendezést a pályázóknak. A gyártó pedig jó előre pontosan tudhatta a gyártmánnyal szemben támasztott minisztériumi követelményeket, miután pont a megfelelő termékkel állt elő a kellő pillanatban. A készüléket forgalmazó egyetlen épületgépészeti és fürdőszoba-szaküzletlánc általunk felhívott munkatársa viszont semmilyen felvilágosítást nem tudott adni a berendezésről. Azt közölte, hogy eddig még nem látták a készüléket, a gyártmány első darabja csak hétfőn érkezik majd az üzletükbe.

A fokozatosan megnyíló program első két térségéből, a Közép-magyarországi és a Nyugat-dunántúli régióból megközelítőleg kétezer pályázat érkezett be a fejlesztési minisztériumhoz. Ám a hazai lakóingatlanokban csaknem hárommillió korszerűtlen gázkonvektor működik. Így az egyes szakértők által egyszerűen „kamupályázatoknak” minősített, alig egy-egy napig létező igénylési lehetőségek aligha segítenek a háztartások többségén, mivel az egész országban mindössze néhány ezer család kaphat a támogatásokból.

Hozzáértők úgy vélik: az utólagos finanszírozás miatt csak azoknak érdemes pályázniuk az ilyen kiírásokra, akik egyébként maguk is képesek finanszírozni a tervbe vett beruházást, vagyis minden költséget saját zsebből kell kifizetni. Ezután lehet bízni abban, hogy az állam visszatéríti a kért összeget. Fontos még, hogy a beruházás csak a pályázat benyújtását követően kezdhető meg. Abban az esetben pedig, ha valaki nagyon rászorul a pénzre, akkor a konvektorcserét csak a „miniszteri támogató döntés és a Támogatói Okirat kézhezvételét” követően kezdje meg, mert könnyen lehet, hogy végül nem jut hozzá a remélt több százezer forintos pénzügyi segítséghez, és emiatt anyagi nehézségei keletkezhetnek. Elemzők azt is hozzáteszik: az ilyen „kamukiírások” kedvezőtlen velejárója, hogy a lakosság egy része túlzott várakozásokat támaszt az „ingyenpénz” iránt. Emiatt halogatja a készülékcserét, a többség számára szinte borítékolható csalódás esetén pedig sokan végképp lemondanak az új berendezések beszereltetéséről. Ugyanakkor az is fontos körülmény, hogy az ilyen programokban csak a családok vehetnek részt. Az olyan ingatlanok tulajdonosai magánszemélyként sem pályázhatnak, ahol valamilyen vállalkozás működik. Emellett az is gondot okozhat, hogy a pályázat ugyan már lezárult, de az elbírálás a korábbi hasonló tenderekről kapott jelzéseink alapján akár három hónapot is igénybe vehet, a jövő év elején pedig újabb szigorítás lép életbe a konvektorokra. Ennek ellenére a fejlesztési tárca rendre azt fejtegeti, hogy „az Otthon melege program keretében meghirdetett családbarát pályázati konstrukciók célja, hogy gyors, megfelelő intenzitású támogatáshoz juttassák a lakosságot az ország egész területén.” Hozzátéve: „a támogatások révén jelentősen javulhat a lakossági energiafelhasználás hatékonysága, nagymértékben hozzájárulva a hazai klímavédelmi célok eléréséhez”.

Az általunk megkérdezett szakértők szerint azonban a valóságban ezek a jobbára csupán néhány óráig, csekély számú igénylő által elérhető kiírások inkább szolgálják a kormány propagandacéljait és a kormányzati körök üzleti érdekeit, mint a háztartások energiahatékonyságának a növelését. Ezen támogatások környezeti hatásai alig mérhetők, miközben egyes gyártók zsebében jól érzékelhető profit jelentkezik. Iparági forrásaink úgy vélik: már a korábban meghirdetett háztartásigépcsere-támogatások is „meghatározott gyártókra és forgalmazókra lettek kiírva”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.