Egyre többen perelnék az agrárkamarát

Több cég is jelezte csatlakozási szándékát, így minden valószínűség szerint pertársaságot alapítanak a jövő év elején.

Horváth Attila
2017. 09. 21. 16:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több cég is jelezte csatlakozási szándékát, így minden valószínűség szerint pertársaságot alapítunk a jövő év elején. Ez is bizonyítja, hogy az egyre alacsonyabb számban működő magyar kisvállalkozások újabb lehúzási módja az indokolatlan kamarai tagdíj – mondta lapunknak Kocsis Csaba vállalkozó. Mint két hónapja megírtuk, akár több ezer vállalkozás is érintett lehet abban, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kötelező tagságot írt elő a számukra, ha tevékenységi körükben szerepel a mezőgazdaság is. Ez több tízezer forintos éves díjjal jár, s mivel – többek között – Kocsis Csaba nem fizetett, az adóhatóság inkasszálta a cégét. Pedig a mezőgazdaság nem fő tevékenysége a cégnek, és egyáltalán nem dolgoznak ezen a területen. A tízmillió forintos éves bevételt produkáló, egy főt foglalkoztató Salco Kft.-t 1991-ben alapították, ekkor tüntették fel a mezőgazdaságot is a tevékenységi körben, de valójában sosem foglalkoztak vele.

A NAK mintegy nyolc hónappal ezelőtt szólította fel Kocsis Csabát, hogy fizessen 60 ezer forint tagsági díjat, de ő erre azóta sem volt hajlandó, és kivette a tevékenységi körből az agráriumot. Mindezek ellenére agrárkamarai tagnak nyilvánították. Pedig az ügyvezető a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara állásfoglalására is hivatkozott, amelyben a szervezet azt közölte: „a tagságkeletkezést megállapító tömeges eljárás törvénysértő, mert az agrárgazdaság nem fő tevékenységként folytatása pusztán a közhiteles-adatbázisokból származó információk alapján nem állapítható meg”. Akkor azt is kijelentették, hogy amíg az agrártevékenységet a gazdasági szereplő nem fő tevékenységként szerepelteti, és nem is folytat ilyet, addig a tagság létrejötte törvényellenes.

Ráadásul hiába lett akaratán kívül is tag Kocsis Csaba, a NAK felhasználói felületére nem tudott csatlakozni, pedig szerette volna elintézni, hogy legalább jövőre ne kelljen fizetnie. Több hét után sikerült belépnie a honlapra. Júliusi cikkünk megjelenése óta is írt már levelet az agrárkamarának, amire azóta sem válaszolt a szervezet. – Akaratomon kívül agrárkamarai tag lettem, még plasztikkártyát is kaptam. Akkor viszont elvárható lenne, hogy válaszoljon a NAK a megkeresésemre, de még mindig nem írtak semmit. Az iparkamara legalább reagált: közölték, hogy nem tudnak segíteni – mondta Kocsis Csaba. Korábbi megkeresésünkre a NAK egy 2012-es törvényre hivatkozott, amely szerint pusztán az agrárgazdasági tevékenység bejegyzése a tevékenység folytatásának is minősül. Ezért 2559 díjtartozással érintett kamarai tag adatait adták át az adóhatóságnak behajtás céljából.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.