Két sajtos csipsz nem ment át a rostán

A Detki és az Auchan egy-egy termékében meghaladta a figyelmeztető szintet az akrilamid értéke.

MN
2017. 09. 07. 9:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szupermenta terméktesztben ellenőrzött tíz, különböző márkájú sajtos csipsz közül kettőnél meghaladta a figyelmeztető szintet az akrilamid értéke.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azonnal értesítette a felelős vállalkozókat, akik lépéseket tettek a gyártási folyamat javítása érdekében.

A hatóság honlapján elérhető adatok szerint az Auchan Tuti Tipp sajtízű burgonyacsipszében, és a Detki Kemencében sült sajtos burgonyás csipszében haladta meg a figyelmeztető szintet az akrilamid értéke.

Az akrilamid egy természetes anyag, amely szénhidráttartalmú élelmiszerekben keletkezik, ha magas hőmérsékleten, 120 Celsius-fok felett sütik, pörkölik őket. Jellemzően tehát a pirítósban, a sült krumpliban, a kávéban és a kekszben van jelen, ami egy darabig nem is baj, de nagy mennyiségben, főleg a gyermekek számára kockázatos lehet.

A közlemény szerint az akrilamid mellett vizsgálták a csipszek glutaminsav-, transz-zsírsav-, zsír- és sótartalmát is.

Az egyik csipsznél magasabb zsírtartalmat mutattak ki a vizsgálatok a tápértéktáblázatban feltüntetett értéknél, ezért a hatóság figyelmeztetésben részesítette a vállalkozást, amely köteles felülvizsgálni termékét és annak jelölését.

A közlemény szerint hat csipsznél találtak valamilyen jelölési hiányosságot a szakemberek.

A vizsgált termékeknél mért glutaminsav-tartalom, ami az ízek intenzitásában játszik szerepet, jóval a jogszabály által előírt határérték alatt van. A szakemberek a csipszek só- és transz-zsírsavtartalmánál is mindent rendben találtak – olvasható a Nébih közleményében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.