A Szupermenta terméktesztben ellenőrzött tíz, különböző márkájú sajtos csipsz közül kettőnél meghaladta a figyelmeztető szintet az akrilamid értéke.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azonnal értesítette a felelős vállalkozókat, akik lépéseket tettek a gyártási folyamat javítása érdekében.
A hatóság honlapján elérhető adatok szerint az Auchan Tuti Tipp sajtízű burgonyacsipszében, és a Detki Kemencében sült sajtos burgonyás csipszében haladta meg a figyelmeztető szintet az akrilamid értéke.
Az akrilamid egy természetes anyag, amely szénhidráttartalmú élelmiszerekben keletkezik, ha magas hőmérsékleten, 120 Celsius-fok felett sütik, pörkölik őket. Jellemzően tehát a pirítósban, a sült krumpliban, a kávéban és a kekszben van jelen, ami egy darabig nem is baj, de nagy mennyiségben, főleg a gyermekek számára kockázatos lehet.
A közlemény szerint az akrilamid mellett vizsgálták a csipszek glutaminsav-, transz-zsírsav-, zsír- és sótartalmát is.
Az egyik csipsznél magasabb zsírtartalmat mutattak ki a vizsgálatok a tápértéktáblázatban feltüntetett értéknél, ezért a hatóság figyelmeztetésben részesítette a vállalkozást, amely köteles felülvizsgálni termékét és annak jelölését.
A közlemény szerint hat csipsznél találtak valamilyen jelölési hiányosságot a szakemberek.
A vizsgált termékeknél mért glutaminsav-tartalom, ami az ízek intenzitásában játszik szerepet, jóval a jogszabály által előírt határérték alatt van. A szakemberek a csipszek só- és transz-zsírsavtartalmánál is mindent rendben találtak – olvasható a Nébih közleményében.