Paksi bővítés: két cég jelentkezett a 770 millió eurós tenderre

A turbinatermek fő és kiegészítő berendezéseinek gyártására és szállítására vonatkozik a tender.

MN
2017. 09. 01. 4:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szentpétervári Szilovije Masini és a GE Hungary Kft. jelentkezett a paksi atomerőmű reaktorai turbinaberendezésének gyártására és szállítására kiírt tenderre a Paks II. projekt keretében – írja az MTI a RIA Novosztyi orosz hírügynökség alapján.

A beszámoló szerint a GE Hungary Kft. a GE Hungary Kft. és az Alstom Power Systems konzorciumának vezetőjeként pályázott.

A paksi erőmű új, ötös és hatos blokkjának fő kivitelezője, a Roszatomhoz tartozó ASZE orosz cégcsoport korábban 770 millió euró értékben rendelte meg a turbinatermek fő és kiegészítő berendezéseinek gyártását és szállítását.

Vlagyimir Putyin budapesti látogatásán azt mondta, a jövő év elején akár el is kezdődhet Paks II. kivitelezése. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ezt megerősítve közölte, januárban megindul az építkezés Pakson.

A kétoldalú kormányközi megállapodás alapján a 12 milliárd dolláros beruházás mintegy 40 százalékát magyar vállalkozók valósítják meg.

A hírügynökség idézte a Roszatom vezérigazgatójának a Világgazdaság számára év elején adott interjúját, amelyben Alekszej Lihacsov kijelentette, hogy „minden beszerzés nyíltan és átláthatóan valósul majd meg, összhangban az Európai Unió előírásaival”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.