Rosszabb az idei év a gabonatermelésben, mint a tavalyi

A Földművelésügyi Minisztérium szerint jut majd exportra is a magyar gabonából.

MTI
2017. 09. 10. 10:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország gabonaellátása biztosított a tavalyi történelmi rekordokhoz képest alacsonyabb idei eredmények ellenére, és a terményből exportra is bőven jut – mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára a XV. Euroregionális Kenyérfesztiválon Győrben. A tárca az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében idézte az államtitkárt, aki azt mondta: az őszi búza aratása mindenhol befejeződött, 958 ezer hektáros területről 5 millió tonnás a termés. A legmagasabb termésátlagokat Tolnából és Baranyából jelentették.

Az átlaghoz képest több étkezési őszi búza termett az idén. Az étkezési és a takarmánybúza aránya általában 30-70 százalékos, idén viszont körülbelül fele-fele arányú. Nagy István felhívta a figyelmet arra, hogy az étkezési és a takarmánybúza aránya Győr-Moson-Sopron megyében még ennél is jobb, 75-25 százalékos. – A nagyobb mennyiségű étkezési búza növelheti az ágazat kiviteli arányát is – jelezte. Közölte azt is, hogy országos átlagban hektáronként 5 tonna hozammal 1 millió tonna őszi árpa került a magtárakba.

– Az ország kenyérgabona-, takarmány- és vetőmagellátása biztosított, emellett exportra is bőven jut a termésből, a géntechnológiai módosításoktól mentes, kiváló minőségű magyar gabona keresett árucikk Európában – hangsúlyozta az FM államtitkára a tárca közleménye szerint.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.