Szibériába telepíti teheneit a Danone

Az EU elleni szankciók miatt drága a nyers tej, ez pedig hátrányosan érinti a francia cég orosz vállalatát.

MN
2017. 09. 01. 8:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ötezer tehenet telepít át Európából Szibériába a világ egyik legismertebb tejtermékgyártó francia cége, a Danone – írja a Napi.hu a lengyel Gazeta.pl alapján.

Azért döntöttek a tehenek kiszállítása mellett, mert a Krím félsziget annektálása miatt kivetett amerikai és EU-s szankciókra válaszul Oroszországban az EU elleni szankciók miatt az egekbe emelkedett a nyers tej ára, ami pedig hátrányosan érinti a tejtermékgyártó orosz vállalatát. Csak az idén eddig 14 százalékos növekedést tapasztaltak a termelők, ami komoly problémákat okoz például a joghurtok előállítóinak, a Danone helyi érdekeltségének.

Erre válaszul a francia vállalat úgy döntött, inkább saját tehenészetet hoz létre Oroszországban ötezer holland Holstein-fríz tehénnel 5,6 milliárd rubelből. A szibériai tehenészet a tervek szerint évi 40 ezer tonna tejet állít majd elő, ezzel pedig a régió legnagyobb nyerstej-előállítója lesz.

Korábban megírtuk, hogy a blokád alá vont Katar négyezer fejőstehenet vásárol a magyarországi Bugyi melletti Ráda pusztáról, és azokat repülővel viszi az országba, enyhítve az ott kialakult tejhiányt.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.