A brexit ára: 75 ezer állás elvesztésével számol a Bank of England

A jegybank arra kérte a bankokat és pénzügyi alapokat: számoljanak a kemény brexit lehetőségével.

MN
2017. 10. 31. 13:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bank of England arra készül, hogy a brit pénzügyi szektorban akár 75 ezer állás is megszűnhet, miután Nagy-Britannia 2019-ben kilép az Európai Unióból – írja a BBC honlapja. A szám természetesen változhat annak függvényében, hogy milyen megállapodás születik a kilépési tárgyalásokon, de a jegybank arra kérte a bankokat és pénzügyi alapokat, hogy számoljanak az úgynevezett kemény brexit forgatókönyvvel is, vagyis azzal, hogy nem jön létre külön megállapodás a közös piacról.

A brexit után a brit pénzügyi szektor várhatóan nem fér majd hozzá korlátlanul az európai piachoz, ezért a nagy bankok elsősorban Párizsba és Frankfurtba helyezhetik át a székhelyüket a londoni Cityből, más szolgáltató cégek pedig az írországi Dublinba költözhetnek. Számos bank már megkezdte a költözés előkészítését. A Nagy-Britanniában megszűnő álláshelyekről eddig különböző számok jelentek meg. A Reuters által megkérdezett bankok 10 ezerrel, a brüsszeli Bruegel agytröszt 30 ezerrel számolt.

A másik végletet jelenti Xavier Rolet, a londoni tőzsde igazgatója egyenesen 200 ezer álláshely elvesztéséről beszélt. A Bank of England 75 ezres becslése ehhez képest középutasnak tűnik, és úgy számol, hogy 3-5 év alatt szűnik meg ennyi állás. Ebből 40 ezer közvetlenül a pénzügyi szektorban, a többi pedig a kiszolgáló ágazatokban. Ami talán pozitívum lehet a britek számára: London az előrejelzések szerint ennek ellenére is a világ egyik pénzügyi központja marad.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.