Az olcsóság sem szempont, ha Mészáros Lőrinc cége jön szembe

Ötmilliárd forinttal olcsóbb lehetett volna a komáromi híd, a külföldi pályázót így is kiütötte a Mészáros-féle konzorcium.

MN
2017. 10. 28. 11:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába adott be 4,9 milliárddal kedvezőbb ajánlatot a komáromi híd építésére egy szlovák–olasz konzorcium, végül a Hídépítő Zrt., valamint a Mészáros és Mészáros Kft. közös ajánlata lett a befutó, és a  H-M DUNAHÍD Konzorcium 23 milliárd helyett 28 milliárdért készíthetik el a szerkezetet – írja a Dohoto blog.

 A blog szerzője megpróbált utánajárni, hogy a közbeszerzésen miért a drágább ajánlat lett a nyertes, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. válaszából viszont csak annyi derült ki, hogy az osztrák–szlovák társulatnak további kiegészítő kérdéseket küldtek el tenderükkel kapcsolatban.

A folytatásról már a külföldi konzorcium szlovák tagja, a Vahostan nyilatkozott egy szlovák hírügynökségnek:

„A Vahostav egy olasz–szlovák konzorcium tagjaként pályázott, amelyben 25 százalékos részesedésünk volt. A komáromi híd megépítésére kiírt tenderre elküldtük ajánlatunkat. Ezután a NIF kiegészítő kérdéseket tett fel, amelyekre konzorciumunk kielégítően válaszolt. A magyar hatóság szerint azonban válaszainkat nem tartotta megfelelőnek, ezért kizártak minket a további versenyből. Figyelembe véve a magyar jogszabályokat az olasz–szlovák konzorcium nem fellebbezett a döntés ellen.“

A Dohoto szerint a magyar és a szlovák sajtó is hiába érdeklődött a NIF-nél és a fejlesztési tárcánál az elutasítás pontos okairól, egyik helyen sem válaszoltak a további megkeresésekre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.