Durvul a bérvita az Auchannál is

Harmincezer forintnyi különbség lehet a társaság emelési ajánlata és a szakszervezet kérése között. Nem kizárt a sztrájk sem.

MN
2017. 10. 04. 8:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tescóhoz hasonlóan az Auchan dolgozói is sztrájkba kezdhetnek, ha rövid időn belül nem zárulnak le a helyi bértárgyalások – értesült a Világgazdaság.

A lap információi szerint legalább 20-30 ezer forint az eltérés a társaság béremelési ajánlata és a szakszervezetek követelése között, emellett 10-15 százalékos létszámhiány is lehet az áruházakban.

Az multilánc képviselői és a szakszervezetek a múlt hét pénteken ültek először tárgyalóasztalhoz, legközelebb pedig október 10-én egyeztetnek. Októberben várható egyébként az újabb Tesco-sztrájk is – a munkabeszüntetések már most érezhető bérmozgást hoztak a kereskedelmi ágazatban, a Magyar Nemzet információi szerint több bolthálózatnál is azt tervezik, hogy 5000–10 000 forinttal emelnek. 

A munkavállalói érdekképviselet szerint legalább 10-15 százalékos az általános létszámhiány a bolthálózatnál, amely Magyarországon 19 áruházat, 18 diszkont-üzemanyagtöltő állomást, egy szupermarketet és egy online áruházat üzemeltet, illetve 7000 főt foglalkoztat.

Mint ismeretes, az idén a garantált bérminimum bruttó 129-ről 161 ezer forintra nőtt. Emiatt – ahogy más áruházláncoknál – az Auchannál is az okozhat problémát, hogy a 25 százalékos emeléshez képest a dolgozók ténylegesen csak 10-12 százalékkal vihetnek többet haza, hiszen a béreket a korábban megadott pótlékok, kiegészítések nélkül toldották meg a törvényileg szabályozott mértékben.

A Világgazdaság úgy tudja, akár a foglalkoztatottak 40-50 százaléka is ebbe a kategóriába tartozhat. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.