Észre sem vesszük, hogy csendes ipari forradalom zajlik

A Vodafone várakozásai szerint az ötödik generációs mobilinternet-hálózat a gazdaság egészét fogja megreformálni.

Bodacz Péter
2017. 10. 30. 13:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csendes ipari forradalom zajlik a világban, amelynek motorja a gépek közötti kommunikáció fejlődése. A legújabb, ötödik generációs (5G) mobilhálózatok már nemcsak a hétköznapi mobilinternet-felhasználás előtt nyitnak új távlatokat, hanem a gyártási folyamatokat, a közlekedést, az egészségügyet reformálják meg belátható időn belül – fejtette ki lapunknak a Vodafone vállalati szolgáltatások üzletágának vezérigazgató-helyettese. Király István szerint a folyamat 2-3 éven belül fog felgyorsulni, ennyi idő kell ahhoz, hogy a hálózati szabványokról megállapodás szülessen a fejlesztők, az eszközgyártók és a döntéshozók között. Ezután már lesz olyan közös platform, amin keresztül például az önvezető autók szenzorai vagy az egészségügyi távfelügyeletben használatos eszközök kommunikálni tudnak majd egymással.

Az 5G-hálózat az adatátviteli sebességben hoz újat: a jelenleg használatos negyedik generációs rendszer 30-50 milliszekundumos késleltetés mellett működik – ezt egy weboldal megnyitásakor szinte nem is érzékeljük –, ám a gépek közötti kommunikációban ez még kritikusan hosszú idő. – A cél az, hogy a késleltetés 1-2 milliszekundumos legyen – mondta Király István, megjegyezve: a Vodafone globális felmérése szerint a nagyvállalati vezetők háromnegyede azt várja, hogy a hálózatba kapcsolt eszközök meg fogják változtatni a cégek üzleti modelljét és a gazdaság működését.

A vezérigazgató-helyettest kérdeztük a távközlési különadóról, valamint arról is, hogy a kormány mely eszközökkel ösztönözhetné a digitális felzárkózást. A távközlési különadóról tudni kell, hogy kizárólag az itthon működő távközlési szolgáltatókat sújtja. Így azoktól a vállalatoktól von el forrást, amelyek Magyarországon ruháznak be, és Magyarországon hoznak létre munkahelyeket. Azokat nem terheli, amelyek külföldről szolgáltatnak. Mivel ez versenyhátrányba hozza a hazai szolgáltatókat, minél hamarabb meg kellene kezdeni az adó kivezetését. A cég által befizetett különadó pontos összegét Király István nem közölte, annyit ugyanakkor elmondott, hogy az a hazánkban megtermelt üzemi eredmény harminc százalékát is kiteheti. A különadó a háttér-infrastruktúrák fejlesztésétől vonja el a pénzt, ami egy távközlési szolgáltató számára fontos terület. Mint hozzátette, nem teljesen állja meg a helyét az az érvelés, hogy ha az adó mellett is fejlesztjük a hálózatot – amit megteszünk, hiszen a magyar mobilinternet-infrastruktúra világviszonylatban is a legjobbak között van –, akkor az könnyűszerrel kigazdálkodható.

Király István üdvözölte ugyanakkor az internetáfa jövő januártól öt százalékra való csökkentését és azt, hogy a kormány a szupergyors internet programmal ösztönzi és támogatja a hálózatfejlesztést, a szolgáltatók pedig – így a Vodafone is – a digitális jólét alapcsomaggal ösztönzik az internethasználatot az új felhasználók számára. A program keretében kedvezményes áron jutnak mobilinternet-alapcsomaghoz azok az új előfizetők, akik a szerződéskötést megelőző egy évben nem vettek igénybe ilyen szolgáltatást. A program a társadalmi szerepvállalás és az üzleti érdekek mentén jött létre, hiszen az új ügyfelek valószínűleg hosszú távon is felhasználók lesznek.

A vállalati felhasználókat illetően Király István kifejtette: a digitalizáció a multik és beszállítóik körében igen jól halad, míg ahol nincs növekedés, ott az új eszközökre való áttérés is vontatottabb. – A kérdést el fogja dönteni a gazdasági darwinizmus. Aki nem fejleszt, le fog maradni a versenyben – tette hozzá Király István, megjegyezve: vannak olyan területek, ahol szükség van a kormány segítségére. Ezek közé tartozik például a hálózatfejlesztés ösztönzése azokon a területeken, ahol ez üzleti szempontból nem biztos, hogy megérné egy-egy vállalatnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.